ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Audiologie Audiologie Bucuresti

Cum se formează dopul de cerumen și cum ne afectează?

Cum se formează dopul de cerumen și cum ne afectează?
Autor: Ototon - Centru de Audiologie

Cu toții ne întrebăm cum se formează un dop de cerumen și cum ne afectează. Mai jos veți găsi câteva sfaturi utile cu privire la cerumenul din urechi și cum putem preveni formarea dopurilor.

Cerumenul din urechi este o substanță produsă în mod natural de organism ca o modalitate de a curăța și proteja canalul auditiv. Cerumenul acționează ca un agent de auto-curățare pentru a menține urechile sănătoase, astfel împiedicând murdăria, praful și alte particule mici să ajungă la timpan. De asemenea, oferă protecție împotriva agenților infectanți, cum ar fi bacteriile și ciupercile.

Masticatia și miscarea mandibulei contribuie la eliminarea cerumenului vechi dinspre interior către orificiul exterior al urechii, unde se exfoliază și cade singur sau este îndepărtat în timpul băii.

 

Cerumen impactat (dop de cerumen)

Uneori, procesul de auto-curățare a urechii nu funcționează corect, ceea ce determină acumularea depozitelor de cerumen, care pot să blocheze canalul auditiv parțial sau în întregime . Acest mecanism se numește impactare.

 

Simptome dop de cerumen

Cerumenul impactat (dop de cerumen) poate să determine simptome precum mâncărime, iritații, durere auriculară, senzație de presiune în ureche, țiuit în ureche (tinitus) sau pierderea auzului.

Vă recomandăm ca întotdeauna să consultați un medic specialist în cazul în care prezentați simptome și nu sunteți sigur că acestea sunt provocate de dopul de cerumen. Ați putea avea o altă problemă auriculară care necesită îngrijire medicală.

 

Cauze dop de cerumen

Infecțiile urechii, anomaliile canalului auditiv extern, producția excesivă de cerumen din cauza anxietății, fricii și stresului, dar și înaintarea în vârstă sunt printre factorii importanți care duc la formarea dopului de cerumen. Cunoașterea factorilor predispozanți ar putea reduce apariția acumulărilor de cerumen și a complicațiilor asociate acestuia.

Persoanele predispuse la formarea dopurilor de cerumen fac parte din următoarele categorii:

  • Vârstnici
  • Persoanele care folosesc căști pe perioade îndelungate
  • Purtătorii de aparate auditive
  •  

Diagnostic dop de cerumen

Medicul specialist ORL va examina conductul auditiv extern și timpanul cu ajutorul unui otoscop și va îndeparta cerumenul impactat daca va considera necesar acest lucru. Există mai multe modalități pentru îndepărtarea dopului de cerumen:

 

  • Spălături auriculare - procedura presupune curățarea cerumenului cu ajutorul apei calde
  • Agenți de înmuiere a cerumenului (cerumenolitice) - picături care înmoaie cerumenul contribuind la eliminarea acestuia; aceste soluții pot fi folosite ca atare sau împreună cu spălăturile sau cu îndepărtarea mecanică
  • Îndepărtarea mecanică cu ajutorul unor instrumente speciale efectuată de către medicul specialist

 

Ce putem face în legătură cu cerumenul din urechi:

Cerumenul din urechi este normal. Nu trebuie intervenit dacă nu provoacă simptome sau dacă nu blochează conductul auditiv. Mergeți la un consult ORL dacă aveți simptome precum senzație de presiune sau durere la nivelul urechii.

Dacă sunteți purtător de aparate auditive, efectuați verificările periodice și curățați aparatul auditiv conform recomandărilor producătorului sau indicațiilor specialistului.

Surse articol:

journals.sagepub.com

who.int

 

Specialiștii Ototon vă stau la dispoziție pentru a vă oferi mai multe informații despre îngrijirea urechilor!

 

Date de contact:

Tel: +40 770 826 017

E-mail: office@ototon.ro

Web: www.ototon.ro/

 

 

 
Programare