ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Audiologie Audiologie Bucuresti

Persoanele cu hipoacuzie într-o lume a măștilor

Autor: Ototon - Centru de Audiologie

Înțelegerea vorbirii pentru persoanele cu hipoacuzie într-o lume a măștilor de protecție este o provocare continuă.  Calitatea vorbirii este afectată, iar impactul negativ este resimțit de persoanele hipoacuzice, cu precădere de cei care se folosesc de citirea pe buze.

 

Conform studiilor, măștile chirurgicale de protecție contribuie negativ la efectele acustice ale vorbirii, reducând nivelul sonor cu 3-4 dB (decibeli). Efectul este și mai puternic în cazul măștilor respiratorii (FFP2/ KN95), care atenuaează nivelul sunetului cu până la 12 dB, potrivit studiului.

 

Impactul măștilor de protecție asupra persoanelor cu hipoacuzie

Multe lucruri pot provoca atenuarea vorbirii, cum ar fi acoperirea feței sau zgomotul de fond. Atenuarea vorbirii se referă la reducerea nivelului sunetelor în decibeli. Persoanele cele mai afectate sunt cele cu hipoacuzie severă spre profundă, care citesc pe buze sau folosesc vorbirea prin semne și indicii faciale.

Pe parcursul pandemiei, soluții precum maștile transparente au devenit o opțiune, însă acestea afectează vorbirea mai mult decât măștile clasice, din cauza materialului din care sunt confecționate. Totuși, datorită indicațiilor vizuale pe care le permit, acestea sunt o opțiune mai bună pentru persoanele cu hipoacuzie severă spre profundă.

În urma studiului s-a constatat că toate tipurile de măști atenuează acustica vorbirii, din cauza efectelor asupra frecvențelor înalte.

Studiul a arătat, de asemenea, că scuturile transparente (viziere) au o atenuare crescută a vorbirii deoarece deviază sunetul în partea din spate și în părțile laterale ale vorbitorului, față de măștile clasice care acoperă gura și nasul.

Măștile de protecție clasice atenuează sunetul cu 3-4 dB. Un scut transparent (vizieră) poate atenua sunetul cu până la 16 dB și chiar până la 25 dB atunci când este utilizat peste o mască de protecție. Cu toate acestea, semnalele vizuale sporesc înțelegerea și compensează atenuarea vorbirii.

Pentru persoanele cu hipoacuzie, înțelegerea vorbirii este adevărata problemă, nu auzitul sunetelor. Sunt necesare studii suplimentare pentru a afla ce tipuri de materiale cauzează cea mai mică atenuare a vorbirii.

 

Totuși, pe măsură ce restricțiile se relaxează, sperăm că nu vom avea nevoie de măști de protecție. Dar până atunci, vă rugăm să fiți conștienți de efectele măștilor asupra vorbirii și să încercați să îi ajutați pe cei care au nevoie să comunice mai eficient.

 

Specialiștii Ototon sunt aici pentru a vă ajuta cu toate informațiile necesare!

 

Date de contact:

Tel: +40 770 826 017

E-mail: office@ototon.ro

Web: www.ototon.ro

 

 
Programare