ROmedic Cabinete medicale Ovidiu Cabinete Andrologie Andrologie Ovidiu

Bolile cardiovasculare – tipuri, factori de risc, diagnosticare

Bolile cardiovasculare – tipuri, factori de risc, diagnosticare
Autor: Ovidius Clinical Hospital

Bolile cardiovasculare (BCV) sunt principala cauză de deces, internare în spital şi handicap fizic la nivelul populaţiei adulte şi vârstnice din Europa. 42% dintre decesele înregistrate în rândul populaţiei masculine şi 55% din decesele din rândul femeilor din UE au drept cauză bolile cardiovasculare. Pe locul 1 la număr de decese de cauză cardiovasculară este boala coronariană (BC), fiind urmată de accidentul vascular cerebral (AVC).

Există, totuși, diferențe considerabile în ceea ce privește incidența BCV în Europa. În ultimii 10 ani, frecvența bolilor cardiovasculare a scăzut rapid în aproape întreaga Europă de Vest, cu o reducere de până la 30–50% în unele țări. În prezent, ponderea generală a BCV este mai mare în țările est-europene, care au o rată mai mare a mortalității și morbidității.

România ocupă locul 1 în Europa ca mortalitate a populaţiei din cauza bolilor cardiovasculare, cu o medie de 109 decese la 100.000 de locuitori. La fiecare 30 de minute, un român moare de infarct. 57% din totalul deceselor înregistrate la nivel naţional au drept cauză BCV.

 

Despre tipurile de boli cardiovasculare citiți în continuare:

 

https://ovidius-ch.ro/sfatul-medicului/534-bolile-cardiovasculare-tipuri-factori-de-risc-diagnosticare

 
Programare