ROmedic Cabinete medicale Ovidiu Cabinete Otorinolaringologie-ORL Otorinolaringologie-ORL Ovidiu

Detectarea precoce este esențială în tratarea cancerului de col uterin

Detectarea precoce este esențială în tratarea cancerului de col uterin
Autor: Ovidius Clinical Hospital

Cancerul de col uterin (cancer cervical) este cauzat de mutațiile din ADN-ul celular, care duc la creșterea anormală a celulelor din mucoasa colului uterin. Acest cancer poate afecta țesuturile mai adânci ale colului uterin și se poate răspândi în alte părți ale corpului (metastazează la plămâni, ficat, vezică, vagin și rect). Colul uterin este porțiunea inferioară a uterului. Arată puțin ca o gogoașă și conectează uterul cu deschiderea vaginului. Este acoperit de țesuturi formate din celule. Aceste celule sănătoase sunt cele care pot crește și se pot transforma în celule precanceroase.
Cu peste 570.000 de cazuri anuale și 311.000 de decese la nivel global, cancerul de col uterin ocupă locul al patrulea în ceea ce privește mortalitatea prin cancer la femei, după cancerul de sân, cel pulmonar și cel colorectal. În 42 de țări este principala cauză de mortalitate prin cancer la femei (85% dintre cazuri). În România, conform raportului Observatorului Global al Cancerului din 2019, cancerul de col uterin este al doilea cancer care afectează femeile de toate vârstele, după cel mamar (în trecut se afla pe poziția a treia după cel mamar și colorectal). Anual, circa 4.350 de românce sunt diagnosticate cu cancer de col uterin și peste 1.900 dintre ele pierd lupta cu această boală. Din totalul cancerelor de col uterin diagnosticate anual în Europa, 7,5% provin din România care se află pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește mortalitatea prin cancer de col uterin (de 4 ori mai mare decât media UE).
Infecția cu virusul papiloma uman (HPV), o infecție prin contact sexual (anal, oral sau vaginal), este responsabilă pentru apariția a 5 tipuri de cancer:

 

https://ovidius-ch.ro/sfatul-medicului/533-detectarea-precoce-este-esentiala-in-cancerul-de-col-uterin

 

 

 
Programare