ROmedic Cabinete medicale Timisoara Cabinete Ginecologie & Obstetrică Ginecologie & Obstetrică Timisoara

Cancerul de Col Uterin si infectia cu HPV (Human Papilloma Virus)

Cancerul de Col Uterin si infectia cu HPV (Human Papilloma Virus)
Autor: Dr Angela Popescu
Ce este HPV ?

HPV-ul este un virus care este prezent la nivelul pielii si mucoaselor.Sunt peste 100 de tulpini.
In sfera ano-genitala,sunt 40 de tulpini.
Dintre cele genitale,deosebim doua tipuri:
-HPV cu risc scazut de a produce cancer
-HPV cu risc crescut de a produce cancer.

Prezenta HPV in Cancerul de Col Uterin este de 99,7%. Aproximativ 80% dintre adulti se vor infecta cu HPV la un moment dat, in cursul vietii.
Infectia cu HPV este tranzitorie,ea putand sa dispara spontan in decursul unui an.Atunci cand este persistenta,cu tulpini cu risc crescut, poate duce la cancer.

Rolul prezervativului in infectia cu HPV

Prezervativul scade riscul infectiei,dar nu protejeaza complet,pentru ca virusul se gaseste in exteriorul organelor genitale.Transmiterea se produce prin contact cutanat la nivelul organelor genitale.Infectia cu HPV este cea mai frecventa infectie cu transmitere sexuala. Riscul este mai mare,cu cresterea numarului de parteneri.

Cre sunt cauzele Cancerului de col?

-infectia persistenta cu HPV cu risc crescut de cancer(risc oncogen)
-evolutia spre cancer dureaza cca 10-20 de ani,desi uneori trecerea de la o leziune precanceroasa la cancer se produce in 1-2 ani.
-nu toate femeile cu HPV fac cancer.Totul depinde si de sistemul imunitar al femeii.Majoritatea infectiilor cu HPV sunt eliminate, fara ca femeia sa faca cancer.

La femeile cu infectie persistenta cu HPV,exista probabilitatea de aparitie a leziunilor precanceroase progresive de grad inalt.Daca acestea nu sunt depistate la timp,la testele Papanicolau,exista riscul de aparitie a cancerului.
Toate leziunile suspecte sunt evaluate cu atentie,prin test Papanicolau,determinarea virusului HPV.,colposcopie.Leziunile precanceroase sunt tratate si femeia scapa de aceasta problema fara a dezvolta cancer.

Riscul de deces prin Cancer de Col Uterin:Romania este pe primul loc in Europa, la mortalitate prin cancer de col.In EUropa ,la fiecare 18 minute ,moare o femeie datorita cancerului de col.

HPV-tulpini cu risc crescut de cancer-sunt 15 tulpini.HPV 16 si 18 ,sunt cele mai frecvente,ele produc 70% din cancerul de col. Nu se poate anticipa care raman persistente si care ajung la cancer.

Cre sunt factorii determinanti ce cresc riscul de cancer de col ?

-contraceptia orala folosita timp indelungat
-fumatul
-multiparitatea
-scaderea imunitatii
-parteneri multipli

Tehnica de recoltare a testului Papanicolau,este esentiala pentru obtinerea unui frotiu de calitate.Frotiul ideal trebuie sa contina celule de pe col(exocol),din interiorul colului (endocol),si din zona de trecere.Acest lucru se realizeaza cu spatule si perii speciale ,ce permit recoltarea din aceste zone.
Infectia este asimptomatica de cele mai multe ori,si persoana respectiva nu stie ca este infectata si poate raspandi virusul fara sa stie.

Care sunt caile de treansmitere cele mai frecvente a HPV?
-genital-genital
-manual-genital
-oral-genital

Preventia Cancerului de Col Uterin

Vaccinarea anti HPV poate preveni cca 70 % din cancerele scoamo celulare si 85% din adenocarcinoamele cervicale.
Vaccinarea si testul Papanicolau anual,scad riscul de cancer de col cu pana la 94%.
 
Programare