Până la descoperirea unui tratament, modificarea stilului de viață este cea mai eficientă măsură în gestionarea riscului de boli neurodegenerative

©

Autor:

Până la descoperirea unui tratament, modificarea stilului de viață este cea mai eficientă măsură în gestionarea riscului de boli neurodegenerative
Un articol recent publicat în jurnalul Cureus a analizat impactul medicinei stilului de viață asupra declinului neurocognitiv și a demenței. Boala Alzheimer și alte tulburări neurocognitive sunt foarte răspândite în rândul adulților în vârstă din întreaga lume și reprezintă o povară economică în creștere pentru sistemele de sănătate. Metodele de tratament disponibile doar încetinesc progresia bolii în unele cazuri și nu pot inversa afectarea cognitivă sau pierderea memoriei.
Medicina stilului de viață recomandă modificări ale stilului de viață pentru a gestiona sau trata bolile neurocognitive cronice și ajută pacienții și familiile acestora să practice comportamente sănătoase pentru a-și îmbunătăți calitatea vieții. Cei șase piloni ai medicinei stilului de viață sunt:
  • managementul stresului,
  • nutriția pe bază de plante,
  • evitarea substanțelor de risc,
  • activitatea fizică,
  • conexiunile sociale și
  • somnul de calitate.

S-a demonstrat că nutriția pe bază de plante are un impact pozitiv asupra cogniției. Studiile recomandă dietele mediteraneene, DASH și MIND, care pun accentul pe includerea alimentelor pe bază de plante și limitează aportul de carne procesată și roșie, dulciuri și grăsimi saturate. S-a observat că activitatea fizică întârzie progresia bolii Alzheimer și a altor tulburări neurocognitive. Managementul stresului și evitarea substanțelor riscante, cum ar fi alcoolul, nicotina și benzodiazepinele, sunt, de asemenea, importante în reducerea riscului de afectare cognitivă. Somnul reparator și conexiunile sociale au fost, de asemenea, legate de o mai bună sănătate cognitivă.

Intervențiile zilnice care cuprind cei șase piloni ai medicinei stilului de viață ar putea întârzia sau încetini progresia tulburărilor neurocognitive și pot îmbunătăți funcția cognitivă. Autorii au recomandat ca medicii primari să ofere resurse și să educe pacienții care sunt expuși riscului de tulburări neurocognitive cu privire la beneficiile medicinei stilului de viață.

sursa: News Medical
foto: Black Salmon / Shutterstock

Data actualizare: 15-03-2023 | creare: 15-03-2023 | Vizite: 238
Bibliografie
Revamping lifestyle can bolster brain health and stave off neurocognitive decline, link: https://www.news-medical.net/news/20230314/Revamping-lifestyle-can-bolster-brain-health-and-stave-off-neurocognitive-decline.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Boala Alzheimer poate avea rădăcini încă din uterul mamei
  • Suplimentele de vitamine E și seleniu nu previn demența
  • Activitatea fizică ne poate proteja împotriva bolii Alzheimer (meta-analiză)
  •