Paradox alimentar la preșcolar: cu cât mănâncă mai mult la masa principală, cu atât mai calorică va fi gustarea dintre mese
©
Autor: Airinei Camelia

Studiul a inclus două încercări randomizate crossover realizate în centre de îngrijire a copiilor, unde aceÈ™tia puteau să-È™i aleagă mesele È™i dimensiunile porÈ›iilor din meniuri zilnice variate, care respectau liniile directoare nutriÈ›ionale din SUA. Au fost analizate 6.355 de mese oferite la 94 de copii cu vârste între 3 È™i 5 ani, fără restricÈ›ii alimentare sau probleme de sănătate.
Mesele au inclus feluri principale, gustări È™i componente bogate în cereale È™i proteine, fructe È™i legume, precum È™i gustări dimineaÈ›a È™i seara cu opÈ›iuni cu conÈ›inutul caloric scăzut È™i ridicat. Toate alimentele au fost cântărite pentru a monitoriza cu atenÈ›ie consumul, iar activitatea fizică a copiilor È™i statusul ponderal au fost, de asemenea, înregistrate.
Analiza datelor a folosit modele liniare mixte cu măsurători repetate pentru a caracteriza traiectoria relaÈ›iei dintre aportul energetic al meselor È™i conÈ›inutul caloric. Rezultatele arată că, în medie, copiii au consumat aproximativ 1000 kilocalorii pe zi, îndeplinind cerinÈ›ele energetice estimate. Consumul caloric a fost mai mare în timpul gustărilor decât în timpul meselor principale, indicând o preferință pentru gustările cu conÈ›inutul caloric ridicat. Nu s-a observat un prag după care copiii să-È™i reducă aportul energetic.
Concluziile studiului indică faptul că aportul energetic al copiilor creÈ™te odată cu greutatea alimentelor È™i conÈ›inutul caloric, atât pentru alimentele consumate, cât È™i pentru cele servite. TotuÈ™i, nu există dovezi că copiii au un nivel prag de conÈ›inutul caloric consumat, după care îÈ™i reduc aportul energetic, ci mai degrabă că disponibilitatea alimentelor cu conÈ›inutul caloric ridicat limitează consumul.
Studiul a fost riguros, urmărind consumul alimentar al copiilor pe parcursul a cinci zile consecutive. Cu toate acestea, meniurile au fost limitate în ceea ce priveÈ™te disponibilitatea alimentelor cu conÈ›inutul caloric ridicat È™i participanÈ›ii proveneau din gospodării cu venituri È™i educaÈ›ie ridicate, ceea ce poate afecta generalizabilitatea rezultatelor.
Autorii studiului speră că cercetările viitoare vor utiliza cadre experimentale pentru a testa aceste relaÈ›ii È™i pentru a oferi perspective importante în nutriÈ›ia umană.
sursa: News Medical
foto: Created with the assistance of DALL·E 3
Data actualizare: 03-11-2023 | creare: 03-11-2023 | Vizite: 855
Bibliografie
Preschoolers' plate paradox: More calories served, less self-regulation at snack time, link: https://www.news-medical.net/news/20231102/Preschoolers-plate-paradox-More-calories-served-less-self-regulation-at-snack-time.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Ce efecte are asupra sănătății combinarea dietei ketogenice cu postul intermitent?
- Este posibilă o dietă sănătoasă care să includă și alimente ultraprocesate?
- Căpșunile promovează sănătatea cognitivă și reduc riscurile cardiovasculare
- Studiu: Este dieta carnivoră adecvată nutrițional?
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Lipsa poftei de mancare la copil 5 ani jumatate
- Nu mananca
- Alimentatie fetiță de 5 ani si 5 luni, are doar 17,5 kg
- Probleme de alimentatie băiețel de 3 ani