Parafinele clorurate cu lanț scurt identificate în jucării și căști: un studiu arată riscurile pentru sănătatea umană

©

Autor:

Parafinele clorurate cu lanț scurt identificate în jucării și căști: un studiu arată riscurile pentru sănătatea umană

Un studiu revizuit recent publicat în Environmental Science: Processes & Impacts atrage atenția asupra folosirii parafinelor clorurate (n.r. un tip de substanțe chimice care pot crește riscul de cancer) într-o gamă largă de produse de zi cu zi vândute în America de Nord.
Pentru studiu, cercetătorii au testat mai multe produse de zi cu zi achiziționate în Canada și au descoperit parafine clorurate cu lanț scurt în mai mult de 85% dintre produsele testate, inclusiv în căști, jucării din plastic, îmbrăcăminte, produse de îngrijire personală și vopsele de interior. „Am fost uimiți să găsim parafine clorurate în aceste tipuri de produse. Orice părinte ar fi îngrijorat să știe că jucăriile folosite de către copiii lor conțin substanțe chimice care cauzează cancer. Este important să ne protejăm copiii și publicul larg de aceste substanțe nocive”, a declarat co-autorul studiului, Hui Peng, profesor asistent de chimie la Universitatea din Toronto.

Parafinele clorurate cu lanț scurt sunt substanțe chimice folosite pentru a face produsele mai flexibile și mai rezistente la apă și la căldura extremă, considerate extrem de toxice și asociate cu un risc ridicat de cancer la om. În ciuda interdicției de utilizare în Canada, parafinele clorurate sunt încă utilizate în multe alte țări, inclusiv în Statele Unite ale Americii.

Descoperirea parafinelor clorurate cu lanț scurt în produsele de zi cu zi este alarmantă. Potrivit autorilor, este important să se ia măsuri pentru a reduce expunerea la aceste substanțe chimice periculoase pentru sănătatea umană. Studiul actual ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru industria producătoare și pentru consumatori, pentru a alege produse mai sigure și pentru a cere aplicarea unor interdicții la nivel național și internațional.

sursa: News Medical


Data actualizare: 13-04-2023 | creare: 13-04-2023 | Vizite: 171
Bibliografie
Researchers detect cancer-causing chemicals in toys and headphones, link: https://www.news-medical.net/news/20230411/Researchers-detect-cancer-causing-chemicals-in-toys-and-headphones.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Obezitatea paternă ar putea crește riscul genetic pentru cancer mamar la urmași
  • Meta-analiză: creșterea gradului de activitate fizică reduce riscul pentru 5 boli cronice
  • Șapte noi elemente adăugate pe lista substanțelor cancerigene
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum