Parchetul de pe langa Tribunalul Bistrita-Nasaud nu a cerut acte privind cazul copilului maltratat de asistenta

Data publicării: 26-08-2008

Seful Directiei de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DASPC) Bistrita-Nasaud, Marin Rus, a declarat marti pentru AGERPRES, ca Parchetul de pe langa Tribunalul Bistrita-Nasaud nu i-a cerut niciun act legat de plasamentul copilului de patru ani si sapte luni, omorat de o asistenta maternala.
"Parchetul nu ne-a cerut nici un act. Intr-un fel, e bine ca a inceput cercetarea penala, pentru ca fiecare isi va putea aduce argumentele, cand va fi cazul. Nu vreau ca imaginea mea sa fie patata, consider eu, pe nedrept", a spus Rus.
Seful DASPC a precizat ca ancheta interna, deschisa in cazul minorului Lucian Rostas, este suspendata, avand in vedere ca Parchetul a dispus inceperea urmaririi penale pentru neglijenta in serviciu, fata de Marin Rus si ceilalti angajati ai directiei, care aveau in responsabilitate copiii dati in plasament.
Parchetul de pe langa Tribunalul Bistrita-Nasaud a remis, in 22 august, un comunicat de presa, prin care se anunta ca "se va verifica si culpa DASPC Bistrita-Nasaud, care nu a putut prezenta acte din care sa rezulte daca a supravegheat plasamentul victimei, in perioada martie 2007 - august 2008".
Vineri, seful DASPC a declarat, intr-o conferinta de presa, ca ultima verificare a plasamentului copilului s-a facut in luna februarie. El fusese dat in plasament in 1 martie 2007.
In cadrul directiei lucreaza doar patru asistenti sociali, la un numar de 270 de copii aflati in ingrijirea unor asistenti maternali, adica unul la 67 de copii. Legea prevede, insa, ca numarul de asistenti sociali sa fie de unul la 25 de copii.
Lucian Rostas a murit, miercurea trecuta, dupa ce asistenta maternala Marcela Fagarasan, in varsta de 38 de ani, i-a aplicat mai multe lovituri. Legistii au stabilit ca baiatul suferise un traumatism cranio-cerebral acut, cu contuzie cerebrala si hematom subdural, dupa ce a fost lovit de cada din baie si se afla deja pe moarte in momentul in care femeia l-a fortat sa bage alimente in gura, ceea ce a dus la asfixierea copilului.
De asemenea, in urma examinarii cadavrului, s-a constatat ca baiatul prezenta leziuni cu vechimi diferite, de la o zi la cateva luni, produse prin lovire cu pumnul sau palma, lovire cu foarfeca, zgariere cu unghiile si arsuri cu tigara. Unele leziuni au fost neglijate si suprainfectate, ceea ce a indus o stare septica.
In plus, s-a constatat lipsa, prin detasare partiala, a unor parti din urechea stanga, din falanga unui picior, din penis si scrot. Pentru fapta comisa, asistenta maternala Marcela Fagarasan risca o pedeapsa cu inchisoarea intre 15 si 25 de ani.
Sursa: Agerpres, 26-08-2008, Vizualizari 768
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.