Partidul de guvernamant din Polonia vrea sa desfiinteze retelele de farmacii

Data publicării: 29-05-2007

Guvernul polonez vrea sa le interzica proprietarilor de farmacii detinerea a mai mult de 1% din unitatile dintr-un judet. Cine are mai mult, va trebui sa vanda. Politicienii cred ca in acest fel vor preveni cresterea preturilor la medicamente. Bransa avertizeaza ca astfel de prevederi vor pune trezoreria statului in situatia sa plateasca despagubiri de multe milioane.
    Proiectul legii a fost adoptat deja de Consiliul de Ministri si, in foarte scurt timp, va ajunge la Camera Deputatilor. Noua lege le interzice intreprinzatorilor sau grupurilor de capital sa conduca farmacii al caror numar depaseste 1% din cele existente pe teritoriul unui anumit judet. Prevederi similare au fost introduse in lege acum trei ani. In opinia guvernului, ele sunt insa notoriu omise. Firmele creeaza retele cumparand nu direct farmacii, ci actiuni la firmele care le detin. Noile prevederi sunt menite sa faca legea mai nepermisiva. Retelele de farmacii vor avea cinci ani pentru a se conforma limitelor guvernamentale (sub pragul de 1%). In acest timp trebuie sa vanda unitatile „inutile” sau sa le inchida. Daca nu o vor face, cel mai probabil vor pierde autorizatia de a vinde medicamente in o parte din farmacii.
    Guvernul doreste sa interzica si conducerea concomitenta de depozite farmaceutice en-gros si farmacii. In acest caz, engrosistul ar pierde autorizatia de a administra depozitul.
    Noile reglementari sunt menite sa previna crearea retelelor de farmacii. Potrivit ministerului sanatatii, crearea asa numitelor lanturi farmaceutice „nu asigura o protectie corespunzatoare a sanatatii si vietii pacientilor, pentru ca este posibila impunerea, dezavantajoasa pentru pacient si Fondul National de Sanatate (NFZ), a preturilor la medicamente”. In plus, retelele de farmacii fac promotii care duc la cresterea numarului retetelor eliberate si la majorarea cheltuielilor NFZ pentru compensare, afirma Ministerul Sanatatii in justificarea proiectului.
    Urgenta, potrivit cabinetului premierului Jarosław Kaczyński, este cu atat mai necesara, cu cat in ultimul timp farmaciile au inceput sa se uneasca masiv. ”In martie 2006, din numarul total de 11 300 de farmacii, 2569 intrau in componenta unor retele locale care detineau de la 2 la 51 de unitati. Asta inseamna 22,7% din numarul total de farmacii. 585 de unitati, in schimb, au intrat in componenta celor mai mari retele nationale, detinand de la 7 la 89 de farmacii, enumera ministerul sanatatii.
    Din randul lor fac parte, de pilda, Polska Grupa Farmaceutyczna (Grupul Farmaceutic Polonez - are aproximativ 300 de farmacii, Farmacol - aproximativ 140 si Euro-Apteka - 58 de unitati. Primele doua detin si depozite en-gros in afara de farmacii.
    Ideea a fost primita cu bucurie si de lobby-ul farmaceutic. In opinia lui, este o revenire la un principiu bun: o farmacie condusa de un singur intreprinzator.
    Impotriva proiectului guvernului sunt, evident, firmele mari care se ocupa de vanzarea medicamentelor. ”Dupa stiinta mea, in UE nu exista asemenea rezolvari”, se mira Andrzej Tarasiewicz, presedintele consiliului de coordonare al Uniunii Angajatorilor Depozitelor Farmaceutice.
    Michał John de la Polska Grupa Farmaceutyczna, cel mai mare distribuitor en-gros de medicamente din Polonia, avertizeaza ca noile prevederi anti-comasare limiteaza concurenta si determina majorarea preturilor, lucru care va afecta pacientii si spitalele.
    In opinia juristilor, propunerile guvernamentale sunt proaste. La fel de proaste ca legea actuala, apreciaza Marcin Matczak de la cabinetul de avocatura Domański Zakrzewski Palinka. ”Sincer vorbind, nu stiu de unde stie guvernul ca intreprinzatorul nu poate avea mai mult de 1% din farmacii. Ce garantie exista ca cineva care are mai putine farmacii nu detine o pozitie importanta in judet? Prevederile sunt destul de mecanice”, afirma Matczak.
    Atat juristii cat si organizatiile din bransa, cuprinzand firme care vand medicamente, afirma ca de comasarea farmaciilor ar trebui sa se ocupe Oficiul pentru Protectia Concurentei si Consumatorilor. Daca o retea de farmacii ar putea dupa unificare sa obtina o pozitie dominanta in judet, atunci nu ar primi acordul pentru fuziune.
    Specialistii sunt uimiti, in special, de paragraful privind vinderea unei parti a posesiunilor in decurs de cinci ani. ”Aceasta prevedere incalca principiul protejarii drepturilor obtinute si are caracter de expropiere, careia ar trebui sa-i urmeze despagubirile”, afirma Marcin Matczak.
    In acest caz, firmele se vor adresa tribunalului. ”Trezoreria statului va fi pusa in situatia de a acorda despagubiri”, avertizeaza Andrzej Tarasiewicz. ”Nu cred ca aceste prevederi sa supravietuiasca pana in 2012. Vor fi chestionate mai inainte de Curtea Constitutionala, din cauza incalcarii principiilor de proportionalitate in ingradirea dreptului de proprietate”, afirma Matczak.
    Guvernul nu este de acord cu astfel de argumente. In opinia lui, principiul constitutional al protejarii drepturilor obtinute nu are caracter absolut, iar ingradirile proiectate sunt necesare.
    Proiectul va fi primit probabil cu caldura in parlament. ”Lanturile elimina de pe piata farmaciile mici. Apoi majoreaza preturile, lucru care il afecteaza pe pacient. Acest scenariu s-a vazut deja in multe tari ale Europei. Reglementarile propuse de guvern sunt foarte blande. Apara pacientul si micile farmacii familiale”, afirma Małgorzata Stryjska din PiS (Dreptate si Justitie – la guvernare), membra a comisie pentru sanatate.
Sursa: Rompres, 29-05-2007, Vizualizari 853
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.