Părul cărunt sau ridurile apărute la o vârstă fragedă ar putea indica o probabilitate mai mare de a dezvolta sarcom

©

Autor:

Părul cărunt sau ridurile apărute la o vârstă fragedă ar putea indica o probabilitate mai mare de a dezvolta sarcom
Un studiu efectuat de profesorul asociat Morten Scheibye-Knudsen și echipa din cadrul Departamentului de Medicină Celulară și Moleculară al Universității din Copenhaga a descoperit o legătură între exprimarea proteinelor și creșterea celulelor de sarcom, o formă rară și agresivă de cancer care afectează oasele și țesuturile moi ale corpului. Studiul sugerează posibilitatea studierii pacienților cu boli neurologice rare, caracterizate prin îmbătrânirea prematură, pentru a identifica noi ținte de tratament pentru sarcom.
În cadrul studiului, echipa de cercetători a analizat mostre de țesut de la pacienți cu sarcom, pentru a evalua nivelurile de proteine ​​cep135 și plk1. Pacienții incluși în studiu sufereau de diferite tulburări neurologice rare care sporesc riscul de cancer, precum sindromul Werner, sindromul Nijmegen și sindromul de ataxie-telangiectazie. Majoritatea pacienților prezentau simptome ale îmbătrânirii timpurii, cum ar fi părul gri sau pierderea țesutului adipos.

Potrivit cercetătorilor, pacienții cu sarcom care au avut celule canceroase cu o expresie ridicată a proteinei cep135 prezentau un prognostic mai slab decât cei cu niveluri mai scăzute ale proteinei în cauză. Cu toate acestea, echipa de cercetători a descoperit, de asemenea, că inhibarea genei plk1 a încetinit creșterea celulelor canceroase. Rezultatele sugerează că plk1 ar putea fi o țintă viabilă pentru tratamentul celor mai grav bolnavi pacienți cu sarcom.

„Studiul indică faptul că bolile genetice care determină o îmbătrânire accelerată pot fi folosite pentru a identifica noi ținte de tratament. Metoda folosită în studiul actual pentru a identifica pacienții cu risc mai mare de sarcom poate fi utilizată în principiu pentru toate bolile legate de vârstă”, spune Morten Scheibye-Knudsen. Studiul sugerează, de asemenea, faptul că părul cărunt sau ridurile apărute la o vârstă fragedă ar putea indica o probabilitate mai mare de a dezvolta sarcom.

Sarcomul este o formă rară de cancer, care poate afecta oasele, țesuturile moi și chiar organele interne. Chiar dacă există opțiuni de tratament, ratele de supraviețuire pentru pacienții cu sarcom rămân scăzute, în special pentru cei cu forme avansate sau recurente ale bolii.

sursa: Science Daily
foto: Canva

Data actualizare: 13-03-2023 | creare: 13-03-2023 | Vizite: 346
Bibliografie
Grey hair and wrinkles at an early age led researchers to new treatment for rare cancer, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2023/03/230308112144.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum