Patologia debutului infecției pulmonare cu coronavirusul COVID-19 descrisă pentru prima dată

©

Autor:

Patologia debutului infecției pulmonare cu coronavirusul COVID-19 descrisă pentru prima dată
Pentru prima dată, o echipă internațională de cercetători a descris patologia infecției cu noul coronavirus.
Rezultatele studiului lor au fost publicate în Journal of Thoracic Oncology.

Studiul a apărut dintr-o rară coincidență: două persoane cu cancer care au necesitat intervenția de extirpare a unui lob pulmonar (lobectomie pulmonară) aveau, de asemenea, o fază incipientă a infecției COVID-19. Virusul a fost observat abia la examinarea patologică a țesutului prelevat.

Până acum nu s-a efectuat nicio autopsie la persoanele infectate cu virusul și, oricum, aceste autopsii ar fi arătat fazele terminale ale bolii. Doar această rară coincidență a făcut ca medicii să poată observa etapele de debut ale infecției pulmonare.

Examinarea patologică descrie, în afară de adenocarcinom, prezența următoarelor: edem, exudat proteinaceu, hiperplazie reactivă focală a pneumocitelor cu infiltrație celulară inflamatorie și celule gigante multinucleate. În alveole a fost observate dopuri fibroblastice. „Din moment ce pacienții nu prezentau simptome de pneumonie la momentul intervenției chirurgicale, aceste modificări reprezintă o fază de început a pneumoniei COVID-19”, a declarat Dr. Shu-Yuan Xiao de la Universitatea de Medicină din Chicago și principalul autor al studiului.

Potrivit cercetătorilor, această patologie reprezintă și scenariul comun al începutului epidemiei cu noul coronavirus. Prezența leziunilor pulmonare cu câteva zile înainte de debutul simptomelor corespunde perioadei lungi de incubație (3-14 zile) a virusului 2019-nCoV.

Unul dintre cei doi pacienți a decedat. Suferea, totodată de hipertensiune și diabet, iar ancheta medicală a arătat că luase contact cu o persoană infectată cu coronavirus. Al doilea pacient a dezvoltat febră, tuse seacă, dureri musculare și constrângere toracică la 9 zile după intervenție. Testul pentru SARS-CoV-2 a ieșit pozitiv, însă după 20 de zile de tratament pacientul s-a recuperat și a fost externat.

sursa: MedicalXpress

Data actualizare: 28-02-2020 | creare: 28-02-2020 | Vizite: 1780
Bibliografie
First-ever pathology of the early phase of lung infection with the 2019 novel coronavirus (COVID-19), link: https://medicalxpress.com/news/2020-02-first-ever-pathology-early-phase-lung.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Posibilă răspândire la nivel global a infecției cu noul Coronavirus
  • A fost descoperit un nou tratament împotriva MERS
  • Noi cercetări estimează evoluția epidemiei cu coronavirus
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum