Pauzele scurte de mers pe jos pot reduce efectele nocive ale statului jos timp îndelungat

©

Autor:

Pauzele scurte de mers pe jos pot reduce efectele nocive ale statului jos timp îndelungat
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Limerick arată că persoanele sedentare, adică cele care înregistrează o rată metabolică de cel mult 1,5 MET în timp ce nu fac activitate fizică, prezintă o scădere a biomarkerilor ce denotă starea de sănătate, indiferent dacă efectuează exerciții fizice altcândva.
Conform oamenilor de știință, tendința de apariția a unor afecțiuni corelate cu sedentarismul este mai mare la persoanele care prezintă un risc crescut de dezvoltare a diabetului de tip 2.

Autorii explică faptul că studiile anterioare au indicat o îmbunătățire a respectivilor biomarkeri la ridicarea dintr-o poziție șezândă, printre aceștia numărându-se și markerii cardiovasculari și metabolici, glicemia și tensiunea arterială, precum și circumferința taliei. În plus, aceste lucrări au demonstrat și un efect al statului în picioare comparabil cu cel al mersului pe jos încet, în ceea ce privește consumul de energie obținut prin contracția musculaturii posturale și prin modificările de la nivelul tensiunii arteriale, ritmului cardiac și volemiei. Cercetarea prezentă a inclus revizuirea a șapte studii în cadrul cărora participanților li s-au măsurat glicemia postprandială, tensiunea arterială sistolică și nivelurile de insulină.

Astfel, rezultatele analizei au demonstrat faptul că ridicarea în picioare în perioadele de ședere determină o îmbunătățire a controlului glicemiei, acelaști efect avându-l și mersul pe jos, autorii menționând totodată că modificările nu sunt dependente de factori precum vârsta, sexul, indicele de masă corporală sau dieta. Din punct de vedere al nivelurilor de insulină, efecte benefice asupra acestora a avut mersul pe jos, în timp ce ridicarea în picioare din poziția șezândă nu a determinat modificări în acest sens. Specialiștii evidențiază faptul că studiul este primul care sugerează posibile beneficii asupra îmbunătățirii controlului glicemiei la persoanele cu un stil de viață preponderent sedentar.

Mai exact, controlul glicemiei a beneficiat de o îmbunătățire cu 17% la persoanele care au efectuat exerciții fizice de mers pe jos încet, în timp ce ridicarea în picioare pe perioade scurte de timp a determinat o creștere a controlului glicemic de 9%. Autorii concluzionează sugerând persoanelor care obișnuiesc să stea jos timp îndelungat să facă pauze în care să se ridice în picioare și să meargă câteva minute, deoarece astfel se produce suficientă activitate musculară pentru ca biomarkerii cardiaci și metabolici să denote o îmbunătățire a stării de sănătate.

sursa: News Medical
foto: lzf/Shutterstock

Data actualizare: 01-10-2023 | creare: 10-08-2022 | Vizite: 195
Bibliografie
Every little bit helps: Light walking breaks can reduce the harmful effects of prolonged sitting, link: https://www.news-medical.net/news/20220808/Every-little-bit-helps-Light-walking-breaks-can-reduce-the-harmful-effects-of-prolonged-sitting.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Statul prelungit aşezat, asociat cu anumite tipuri de cancer
  • 4% din decesele din lumea întreagă sunt cauzate de șederea prelungită pe scaun
  • Statul prelungit pe scaun este dăunător pentru inimă și circumferința taliei
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum