Pauzele scurte pot ajuta creierul să învețe noi abilități

©

Autor:

Pauzele scurte pot ajuta creierul să învețe noi abilități
Odihna poate juca un rol la fel de important ca practica, în învățarea unei noi abilități. Un nou studiu, publicat în revista Cell Reports, arată că, în timpul odihnei, creierul poate reda în mod repetat versiuni mai rapide ale activității efectuate anterior, în timpul învățării unei noi abilități, cum ar fi redarea unei piese noi la pian.
„Rezultatele noastre susțin ideea că odihna joacă un rol la fel de important ca și practica în învățarea unei noi abilități. Se pare că este perioada în care creierul nostru comprimă și consolidează amintirile a ceea ce tocmai am practicat", a spus autorul studiului, Leonardo Cohen.

Echipa de cercetători a folosit o tehnică de scanare extrem de sensibilă, numită magnetoencefalografie, pentru a înregistra undele cerebrale a 33 de voluntari sănătoși, cu mâna dreaptă, în timp ce au învățat să introducă un cod de test din cinci cifre cu mâna opusă. Experimentul a început când unui subiect i s-a afișat codul „41234” pe un ecran și i s-a cerut să îl tasteze de câte ori este posibil timp de 10 secunde și apoi să facă o pauză de 10 secunde. Subiecții au fost rugați să repete ciclul de practică alternativă și sesiuni de odihnă în total de 35 de ori.

În timpul primelor câteva încercări, viteza la care subiecții au tastat corect codul s-a îmbunătățit dramatic și apoi s-a redus în jurul celui de-al 11-lea ciclu. Într-un studiu anterior, același cercetător a arătat că majoritatea acestor câștiguri s-au întâmplat în timpul perioadelor scurte de repaus. Mai mult, câștigurile au fost mai mari decât cele obținute după o noapte de somn și au fost corelate cu o scădere a dimensiunii undelor cerebrale, numite ritmuri beta. În acest nou raport, cercetătorii au căutat ceva diferit în undele cerebrale ale subiecților.

Pentru a face acest lucru, Leonardo Claudino, fost coleg postdoctoral în laboratorul Dr. Cohen, a contribuit la dezvoltarea unui program care a permis echipei să descifreze activitatea undelor cerebrale asociate cu tastarea fiecărui număr în codul testului. Programul i-a ajutat să descopere că o versiune mult mai rapidă a activității creierului observată în timpul tastării a fost redată în timpul perioadelor de odihnă. Pe parcursul primelor unsprezece teste practice, aceste versiuni comprimate ale activității au fost reluate de multe ori. „În general, rezultatele noastre susțin ideea că manipularea activității de reluare în timpul odihnei de veghe poate fi un instrument puternic pe care cercetătorii îl pot folosi pentru a ajuta persoanele să învețe noi abilități mai repede”, a declarat Cohen.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 22-06-2021 | creare: 22-06-2021 | Vizite: 287
Bibliografie
Taking short breaks may help our brains learn new skills, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/06/210608154506.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: