Performanțele cognitive ale persoanelor vârstnice și de vârstă mijlocie pot fi îmbunătățite prin sport

©

Autor:

Performanțele cognitive ale persoanelor vârstnice și de vârstă mijlocie pot fi îmbunătățite prin sport
Activitatea fizică crește performanța cognitivă la adulții de vârstă mijlocie și înaintată, concluzioneaza un studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea din California. Studiul actual se adaugă dovezilor anterioare care asociază activitatea fizică cu o mai bună performanță cognitivă.
Persoanele incluse în studiu, 90 de adulți cu vârsta cuprinsă între 50 și 74 de ani, au purtat accelerometre care le-au măsurat activitatea fizică și au finalizat o serie de teste cognitive de la distanță. Studiul a constatat că, în zilele în care activitatea lor fizică a crescut, participanții au îndeplinit mai eficient o sarcină a funcției executive, iar în zilele în care activitatea lor fizică a scăzut, performanța lor cognitivă a scăzut și ea, sarcina cognitivă fiind îndeplinită mai greu.

Corelația dintre activitatea fizică și cogniție a rămas aceeași chiar și după ajustarea pentru anumiți factori, precum comorbiditățile participanților, vârsta, sexul, rasa sau educația, însă doar pentru persoanele care funcționează dependent (care se bazează pe ceilalți pentru a-și îndeplini sarcinile zilnice). „Pentru ei, activitatea fizică poate avea un beneficiu mai mare asupra performanței cognitive zilnice”, concluzionează autorii.

Deși nu a intrat în domeniul de aplicare al studiului, cercetătorii au speculat că, deoarece adulții independenți funcțional realizează mai multe activități sociale și stimulatoare cognitiv, despre care se știe că au un impact pozitiv asupra sănătății creierului, activitatea fizică poate avea un impact mai mic asupra cogniției.

sursa: News Medical

Data actualizare: 25-03-2022 | creare: 25-03-2022 | Vizite: 446
Bibliografie
Physical activity boosts cognitive performance in middle-aged and older adults, study shows, link: https://www.news-medical.net/news/20220324/Physical-activity-boosts-cognitive-performance-in-middle-aged-and-older-adults-study-shows.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • 10 motive să te apuci de sport
  • Exercițiile aerobice și de rezistență, benefice pentru sănătatea creierului după 50 de ani
  • Efectele intensității antrenamentelor asupra stării de bine
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum