Persoanele anti-vaccin tind să creadă și în alte conspirații

©

Autor:

Persoanele anti-vaccin tind să creadă și în alte conspirații

Încercați să purtați o conversație cu o persoană care este împotriva vaccinurilor și vă veți da seama imediat de faptul că aceasta nu doar că este contra vaccinării, dar crede și în alte lucruri precum tratamente naturale minune împotriva cancerului sau teorii ale conspirației.


Un nou studiu publicat în Health Psychology confirmă această legătură, mergând mai departe și cercetând motivul pentru care este atât de dificil să convingi persoanele anti-vaccin de convingerile false, chiar și în prezența dovezilor.
Studiul online, condus de cercetători de la Universitatea din Queensland, Australia, a inclus peste 5.000 de adulți din 24 de țări, printre care America, India și China. Participanții au fost întrebați despre atitudinea lor vizavi de vaccinuri și dacă credeau în teoriile conspirației cu privire la 3 evenimente majore: asasinarea lui John F. Kennedy, moartea prințesei Diana și prăbușirea turnurilor gemene de la 11 septembrie 2001. De asemenea, au fost întrebați dacă credeau în existența unei Noi Ordini Mondiale (New World Order), de genul Illuminati.


Aproximativ jumătate dintre participanții la studiu au afirmat că aveau cel puțin un nivel moderat de neîncredere în vaccinuri iar majoritatea acestora erau mai predispuși să susțină teoriile conspirației. În timp ce persoanele anti-vaccin erau într-un număr mai mare în țările din Asia de Est, legătura dintre neîncrederea în vaccin și susținerea teoriilor conspirației s-a dovedit a fi mai puternică în țările din vest.


Rezultatele studiilor anterioare au fost asemănătoare, raportând aceeași legătură dintre teoriile conspirației și atitudinea de neîncredere vizavi de vaccinare. Totuși, aceste studii au fost realizate la nivelul unei singure țări, în timp ce noul studiu este primul ce realizează o analiză la nivel global.


Credința în teoriile conspirației nu era singurul lucru comun printre persoanele anti-vaccin. Acestea erau și mai predispuse să aibă un anumit grad de aversiune pentru sânge și ace, fiind ușor de înțeles că o asemenea persoană poate deveni anti-vaccin.

De asemenea, cercetătorii au observat o predispoziție a persoanelor anti-vaccin către fenomenul de reactanță psihologică: când un individ căruia i se cere ceva, va face exact opusul. El se va simți ofensat, considerând că îi este îngrădită libertatea de exprimare. Persoanele cu reactanță ar putea dezaproba credința comună cum că vaccinurile sunt necesare, într-o dorință de a comunica propiei persoane și celor din jur atitudinea lor non-conformistă.


Un lucru interesant este că nivelul de educație al unei persoane joacă un rol minor în construirea părerilor vizavi de vaccinare.
În concluzie, studiul sugerează că este inutil să aducem persoanelor care s-au dovedit a fi ferm împotriva vaccinurilor doar argumente bazate pe fapte și logică. Mai mult, alte cercetări au arătat că accentuarea miturilor cu scopul de a le demonta poate înrăutăți lucrurile, întărind și mai mult convingerile în mintea persoanelor.


Cercetătorii propun ca experții în sănătate publică și cei care dezbat problema în mediul online să „lucreze” cu viziunea oamenilor asupra lumii, recunoscând posibilitatea teoriilor conspirației dar în același timp arătând cum anumite interese dobândite pot ascunde beneficiile vaccinurilor, exagerând pericolele.

Sursa: Gizmodo


Data actualizare: 21-02-2020 | creare: 26-02-2018 | Vizite: 963
Bibliografie
Scientists Shocked—Shocked!—to Learn Anti-Vaxxers Tend to Believe Other Conspiracies, Too, https://gizmodo.com/scientists-shocked-shocked-to-learn-anti-vaxxers-tend-1822664709
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: