Persoanele cu boli cardiovasculare și greutate mai mare decât cea sănătoasă au un risc ridicat de cancer (studiu amplu)

©

Autor:

Persoanele cu boli cardiovasculare și greutate mai mare decât cea sănătoasă au un risc ridicat de cancer (studiu amplu)
Un studiu recent publicat în BMC Medicine a analizat corelațiile combinate și individuale ale bolilor cardio-metabolice (BCM) precum diabetul de tip 2 (DT2) și bolile cardiovasculare (BCV), precum și ale indicelui de masă corporală (IMC) cu riscul de cancer.
Contextul studiului evidențiază creșterea globală a problemei supraponderalității și obezității, care măresc riscul de boli non-comunicabile, inclusiv DT2, BCV și cancer. IMC este o măsură comună a grăsimii corporale care crește riscul pentru mai multe tipuri de cancer. Există dovezi că BCV ar putea conduce independent anumite tipuri de cancer, chiar ținând cont de factorii de risc comuni precum IMC.

Studiul a fost o meta-analiză a datelor din două studii de cohortă: European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC) și UK Biobank (UKB), cuprinzând 577.343 de adulți fără BCV, DT2 și cancer la recrutare.

Principalele descoperiri ale studiului arată că suma asociațiilor separate ale obezității și BCV cu riscul de cancer a fost mai mică decât asociația lor comună. Totuși, această asociere s-a menținut doar în UKB pentru riscul de cancer legat de obezitate. De asemenea, s-a observat că IMC-ul ridicat și riscul de cancer au fost egal asociați la indivizii cu și fără BCM-uri. Nu s-a observat o asociere între riscul de cancer și IMC în grupul de populație cu doar DT2.

Studiul sugerează că prevenirea obezității ar putea duce la o reducere mai mare a riscului de cancer la indivizii cu BCV comparativ cu populația generală.

Punctele forte ale studiului includ utilizarea a două mari cohorte prospective din mai multe țări europene și evaluări validate ale DT2, cancerului și BCV. Modelele de analiză variabile în timp și analizele de sensibilitate au întărit analiza.

Printre limitările studiului se numără incapacitatea de a lua în considerare schimbările în obiceiurile modificabile în etapa de urmărire și faptul că utilizarea metforminului, care este un tratament pentru DT2 și poate duce la pierderea în greutate, nu a putut fi contabilizată în datele EPIC. Rezultatele ar putea fi, de asemenea, influențate de biasul de selecție, datorită includerii doar a participanților fără BCM. Un aspect limitativ al UKB este rata sa foarte scăzută de răspuns.

De asemenea, IMC poate să nu fie o măsură ideală a grăsimii, deoarece nu capturează distribuția grăsimii și nu face distincția între masa grasă și masa slabă. Studiile viitoare ar trebui să îmbunătățească acest aspect prin utilizarea evaluărilor detaliate ale compoziției corporale.

sursa: News Medical
foto: urbans/Shutterstock.com

Data actualizare: 25-11-2023 | creare: 25-11-2023 | Vizite: 517
Bibliografie
New study reveals increased cancer risk linked to higher BMI in adults with cardiovascular diseases, link: https://www.news-medical.net/news/20231123/New-study-reveals-increased-cancer-risk-linked-to-higher-BMI-in-adults-with-cardiovascular-diseases.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Obezitatea paternă ar putea crește riscul genetic pentru cancer mamar la urmași
  • Meta-analiză: creșterea gradului de activitate fizică reduce riscul pentru 5 boli cronice
  • Șapte noi elemente adăugate pe lista substanțelor cancerigene
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum