Persoanele cu ochi albastri au acelasi stramos

Data publicării: 31-01-2008

Persoanele cu ochii albastri din ziua de azi - de la Angelina Jolie la Wayne Rooney - se trag dintr-un stramos care probabil a trait in urma cu aproximativ 10.000 de ani in regiunea Marii Negre, se arata intr-un studiu realizat de un grup de oameni de stiinta de la Universitatea din Copenhaga, noteaza cotidianul britanic The Independent.
Oamenii de stiinta care studiaza genetica culorii ochilor au descoperit ca peste 99,5 la suta din persoanele cu ochi albastri, care s-au oferit voluntari pentru analiza ADN, au suferit aceeasi mutatie genetica minora care a determinat culoarea irisului.
Acest lucru indica faptul ca mutatia a avut loc initial la o singura persoana, care a devenit stramosul tuturor persoanelor cu ochi albastri din lume, potrivit studiului condus de profesorul Hans Eiberg.
Oamenii de stiinta nu pot preciza cu exactitate momentul cand a avut loc aceasta mutatie, dar o dovada in acest sens sugereaza ca acest lucru s-a intamplat in urma cu aproximativ 10.000 de ani, cand s-a inregistrat o crestere rapida a populatiei in Europa ce a avut la baza raspandirea agriculturii dinspre Orientul Mijlociu, datorata migratiei populatiei din nordul Europei, in perioada Neoliticului, se arata in raportul publicat in Human Genetics.
Mutatiile au avut loc la nivelul genei OCA2 si au intrerupt procesul de producere a melaninei din iris, determinand astfel schimbarea culorii ochilor in albastru.
"Initial, noi am avut cu totii ochi caprui. Dar o mutatie genetica care a afectat gena OCA2 in cromozomii nostri a dus la blocarea capacitatii de a mai produce ochi caprui", a precizat prefostul Eiberg.
Barbatii si femeile cu ochi albastri au aproape exact aceeasi succesiune genetica in ceea ce priveste ADN-ul responsabil de culoarea ochilor. Cu toate acestea, persoanele cu ochi caprui au o cantitate considerabila a variatiei individuale in zona ADN-ului.
Profesorul Eiberg a analizat ADN-ul a aproximativ 800 de persoane cu ochi albastri, de la scandinavi cu parul blond si piele deschisa la persoane cu pielea de culoare mai inchisa, care locuiesc in Turcia si Iordania, si a ajuns la concluzia ca toti, probabil cu o singura exceptie, au acelasi stramos.
Nu se cunosc pentru moment detalii referitoare la motivul pentru care ochii albastri s-au raspandit in randul populatiei din nordul Europei si sudul Rusiei. Explicatiile sugereaza fie ca acestia ar fi oferit un avantaj in zilele lungi de vara sau zilele scurte de iarna, sau au fost atat de atractivi incat au fost avantajati in selectia sexuala.
31-01-2008, Vizualizari 615
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.