Persoanele obeze trăiesc mai puţin - câţi ani pierzi conform studiilor

Persoanele obeze trăiesc mai puţin - câţi ani pierzi conform studiilor

©

Autor:

Persoanele obeze trăiesc mai puţin - câţi ani pierzi conform studiilor

Cu toÅ£ii È™tim că unii oameni pot mânca îngheÈ›ată, prăjituri È™i orice doresc, însă fără să câÈ™tige în greutate. La cealaltă extremă se află oamenii care par să acumuleze kilograme în plus, indiferent de cât de puÈ›in mănâncă.
De ce? Care sunt cauzele obezității? Ce permite unei persoane să rămână subÈ›ire fără efort, în timp ce unii se luptă cu supraponderabilitatea poate chiar toată viaÅ£a?

La un nivel de înÅ£elegere foarte simplu, greutatea depinde de numărul de calorii consumate, câte dintre acestea stocaÈ›i È™i câte ardeÈ›i. Dar fiecare dintre aceÈ™ti factori este influenÈ›at de o combinaÈ›ie de gene È™i mediu. Ambele vă pot afecta fiziologia (cum ar fi cât de repede ardeÈ›i calorii), precum È™i comportamentul dumneavoastră (de exemplu, tipurile de alimente pe care alegeÈ›i să le consumaÈ›i).

InteracÈ›iunea dintre toÈ›i aceÈ™ti factori începe în momentul concepÈ›iei dvs. È™i continuă pe tot parcursul vieÈ›ii. [1]

Obezitatea este o afecÈ›iune descrisă ca fiind excesul de greutate corporală sub formă de grăsime. Atunci când se acumulează, această grăsime poate duce la afectări grave ale sănătății. [2]

Cauze ale obezităţii

Obezitatea este cauzată de un dezechilibru energetic; când caloriile pe care le primeÅŸte organismul depășesc caloriile pe care le consumă prin activitate zilnică, energia excedentară este stocată ca greutate corporală.


Factorii obesogeni care contribuie la iniţierea obezităţii pot fi cauzaţi de:

  • Scăderea nivelului de muncă fizică, pe măsură ce populaÈ›iile se deplasează din mediul rural în mediul urban È™i abandonează mersul pe jos în favoarea conducerii autovehiculului, folosirea dispozitivelor de economisire a forÈ›ei de muncă în casă È™i înlocuirea sportului activ prin televiziune sau jocuri pe calculator;
  • Niveluri mai mari ale consumului de alimente sau o creÈ™tere a densității energetice (în special a conÈ›inutului de grăsimi) a alimentelor pe care le consumăm;
  • Factorii sociali, economici, educaÈ›ionali È™i culturali sunt importante cauze fundamentale ale obezității, modul în care acestea se leagă de promovarea sau protecÈ›ia împotriva dezvoltării obezității este complex È™i variază considerabil în funcÅ£ie de fiecare È›ară. [2, 5]


Impactul obezităţii asupra sănătăţii

Obezitatea este o cauză importantă de morbiditate, dizabilitate și deces prematur. Aceasta crește riscul pentru o gamă largă de boli cronice, cum ar fi riscul de apariție a diabetului de tip 2, hipertensiune arterială și boală cardiacă coronariană, diferite tipuri de cancer, chiar şi demenţă.


Obezitatea ar mai putea fi cauza apariţiei următoarelor patologii: ficatul gras, afecţiuni ale vezicii biliare și osteoartrită. [2, 6]

Impactul factorilor sociali asupra obezității

Pentru fiecare individ în parte, problemele psihologice asociate cu obezitatea sunt comune, de amploare È™i potenÈ›ial grave.

CreÈ™terea gradului de conÈ™tientizare la nivel mondial a obezității poate avea un prejudiciu consolidat împotriva celor obezi, adesea stigmatizaÈ›i. Depresia È™i stima de sine scăzută pot afecta calitatea vieÈ›ii individuale, sănătatea mintală, realizările educaÈ›ionale È™i perspectivele de angajare. Factorii culturali È™i etnici, fără îndoială, modulează impactul social al obezității, precum È™i percepÈ›ia acesteia. [2]

Cum se calculează gradul de obezitate?

Indicele de masă corporală (IMC) este o măsură a grăsimii corporale totale È™i se calculează prin împărÈ›irea greutății unei persoane în kilograme la înălÈ›imea în metri pătraÅ£i.


Clasamentele IMC (kilogram / metru pătrat) sunt:

  • Greutate normală: 18,5 - 24,9;
  • Greutate suprapusă: 25,0 - 29,9;
  • Obezitate de clasa I: 30,0 - 34,9;
  • Obezitate de clasa a II-a: 35,0 - 39,9;
  • Obezitate de clasa a III-a: >40,0. [4]


Indicatorul Masei Corporale se calculează astfel:
IMC = Greutate (kg) / [Inălţime (m) ]^2,

exemplu:
IMC = 96 / (1,75 * 1,75) = 31,34


Studiile arată că riscul de deces cel mai mare este prezent în clasa a III-a de obezitate.
Analizele statistice ale datelor colectate au indicat faptul că numărul excesiv de decese din grupul de obezitate din clasa III se datora în mare parte bolilor de inimă, cancerului È™i diabetului. Anii de viață pierduÈ›i au variat de la 6,5 ani pentru participanÈ›ii cu un IMC de 40 - 44,9, până la 13,7 ani pentru un IMC de 55 - 59,9.

Având în vedere aceste constatări, se pare că obezitatea de clasa a III-a este în creÅŸtere ÅŸi poate deveni în curând o cauză majoră de moarte precoce în ţări din întreaga lume. [2]

Strategii pentru prevenirea obezităţii

Prevenirea obezităţii reprezintă o problemă complexă și trebuie să existe o abordare multilaterală.

Factorii de decizie politică, organizațiile de stat și locale, conducătorii mediului de afaceri și ai comunității, cadrele didactice din școli, sistemul medical și indivizii unei societăţi trebuie să colaboreze pentru a crea un mediu care să susțină un stil de viață sănătos.

Există mai multe moduri în care organizaÈ›iile de stat È™i locale pot crea un mediu de susÈ›inere pentru a promova comportamentele de viață sănătoase care împiedică obezitatea. [3]

Cunoașterea indicelui de masă corporală (IMC), realizarea și menținerea unei greutăți corespunzătoare, o dietă sănătoasă şi echilibrată, practicarea unor activități fizice regulate reprezintă acțiunile optime ce combat obezitatea.

Concluzii

Obezitatea È™i excesul de grăsime viscerală sunt condiÈ›ii care predispun persoanele la boli cronice. Excesul de grăsime corporală este un factor major de risc al morbidității È™i mortalității în țările cele mai bogate È™i, din ce în ce mai mult, în multe țări în curs de dezvoltare.

Rezultatele numeroaselor studii privind obezitatea subliniază necesitatea de a dezvolta intervenţii mai eficiente pentru a combate creşterea cazurilor de obezitate extremă.

Obezitatea scade speranÈ›a de viață, în medie cu până la 14 ani, prevenirea acesteia implicând recunoaÈ™terea È™i supravegherea precoce, activitatea fizică regulată È™i un model restrâns ÅŸi sănătos privind alimentaÅ£ia.


Data actualizare: 25-12-2020 | creare: 04-10-2018 | Vizite: 2191
Bibliografie
1. Why people become overweight, link: https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/why-people-become-overweight
2. About Obesity, link: https://www.worldobesity.org/what-we-do/aboutobesity/
3. Strategies to Prevent Obesity, link: https://www.cdc.gov/obesity/strategies/index.html
4. NIH study finds extreme obesity may shorten life expectancy up to 14 years, link: https://www.nih.gov/news-events/news-releases/nih-study-finds-extreme-obesity-may-shorten-life-expectancy-14-years
5. Chapter 8 : Health, obesity and energy values of dietary fat, link: https://www.fao.org/docrep/v4700e/V4700E0d.htm
6. Midlife overweight and obesity increase late-life dementia risk, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3100125/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Obezitatea - factor de risc pentru majoritatea formelor de cancer
  • Studiu: cea mai bună opÈ›iune privind chirurgia obezității
  • ReÈ›elele sociale ar putea ajuta în procesul de slăbire
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum