Perspective incurajatoare in abordarea riscului de aparitie a bolilor cardiovasculare si diabetului zaharat

Data publicării: 26-04-2007

In contextul vietii moderne, bolile cardiovasculare raman  cauza numarul unu a deceselor pe plan mondial, ele fiind raspunzatoare de o treime din totalul acestora. In Romania, mortalitatea datorata bolilor cardiovasculare se poate exprima prin cifre care ar trebui sa starneasca ingrijorare, dar si luarea de masuri imediate.
    Astfel, anual, fiecare al cincilea roman moare prin boli cardiovasculare, inclusiv infarct miocardic si accident vascular cerebral, ceea ce inseamna ca la fiecare zece minute se inregistreaza un deces din cauza acestor afectiuni. Un fapt alarmant este acela ca astfel de evenimente apar din ce in ce mai frecvent la varste sub 45 de ani. Pe de alta parte, se constata o epidemie de diabet zaharat care afecteaza 5% din populatia adulta.
    In lume se estimeaza ca numarul pacientilor va creste de la 194 milioane in prezent, pana la 333 milioane, in 2025.
    Diabetul zaharat reprezinta un factor de risc cardiovascular, iar 70-80% din populatia cu diabet zaharat moare prin boli cardiovasculare. In plus, diabetul zaharat este cauza cea mai frecventa a orbirii, a insuficientei renale si a amputarii membrelor inferioare.
    Aproximativ 90% dintre pacientii cu diabet zaharat aparut la maturitate, adica diabetul de tip doi, sunt supraponderali sau obezi. Printre factorii cei mai importanti care duc la aparitia si dezvoltarea bolilor cardiovasculare, inclusiv a infarctului si accidentelor vascular-cerebrale si a diabetului zaharat se afla obezitatea abdominala, care inseamna grasime in exces de la nivelul abdominal profund si care uzual se asociaza cu valori scazute ale colesterolului bun, cu valori crescute ale glucozei in sange si cu tensiunea arteriala crescuta. Riscul este mult amplificat daca la acestea se asociaza fumatul si valori crescute ale colesterolului rau, adica LDR colesterolul.
    Date recente arata ca obezitatea abdominala este un factor predictiv al  infarctului miocardic mai bun decat prioritatea corporala sau indexul de masa corporala. Grasimea abdominala, potrivit specialistilor, poate fi determinata foarte simplu, prin masurarea circumferintei taliei. Conform definitiei expertilor, barbatii cu circumferinta taliei mai mare de 102 centimentri, si femeile cu circumferinta taliei peste 88 centimetri au aceasta obezitate.
    In prezent, datorita preocuparii specialistilor si a unor companii farmaceutice, a aparut o noua terapie, o noua clasa de medicamente care permit o abordare inovatoare a multiplilor factori de risc cardio-metabolic, care pot determina boli cardio-vasculare si diabet zaharat. Este vorba de Rimonapant, un medicament al companiei Sarafiaventis.
    Noua terapie are rezultate directe in imbunatatirea controlului valorilor glucozei in sange, cresterea nivelului colesterelolului bun si scaderea  trigliceridelor, scaderea in greutate cu reducerea consecutiva a circumferintei taliei, toate aceste beneficii s-au pregatit in cadrul unui program extensiv de dezvoltare clinica ce a inclus mai mult de 6.600 de pacienti, beneficii care s-au mentinut si dupa doi ani de tratament. 50% dintre efectele favorabile ale tratamentului cu Rimonapant asupra riscului cardio-metabolic au fost desemnate de scaderea in greutate si 50% au fost independente de acesta.
    In cadrul dezbaterii organizate luni, dr. Elena Lazar a subliniat ca pacientii care beneficiaza cel mai mult de tratamentul cu aceasta noua terapie sunt cei care au multipli factori de risc cardio-metabolic, respectiv obezitatea abdominala plus diabet zaharat de maturitate tip doi, si/sau obezitatea abdominala plus dislipidemie, adica un colesterol bun scazut si trigliceride crescute. Medicamentul a fost autorizat de Agentia Europeana a Medicamentului (EMA) incepand din 1 iunie 2006 si a obtinut autorizarea in toate tarile membre ale Uniunii Europene, inclusiv in Romania. El a fost lansat in 11 tari, in noua dintre ele fiind deja compensat de sistemul de sanatate.
    In Romania, se va afla pe piata incepand de anul viitor, avand autorizarea pe piata Uniunii Europene.
    Potrivit prof.dr. Marius Vintila, seful Clinicii de Medicina Interna si Cardiologie de la Spitalul Clinic de Urgenta "Sf. Pantelimon", unul dintre inamicii publici este ateroscleroza, care este apreciata ca fiind principala cauza de moarte in lumea civilizata. Si in Romania, 60% din decese sunt datorate acestei afectiuni.
     Este o boala agresiva, o componenta inflamatorie si multifactoriala, factorii de risc care duc la aparitia acestei afectiuni sunt buni modificabili cum ar fi dislipidemia, hipertensiunea arteriala, tabagismul, diabetul zaharat, obezitatea si sedentarismul, iar nemodificabili sunt varsta, sexul masculin, istoricul familiei, ateroscleroza precoce si saracia.
    Prof.dr. Marius Vintila spune ca exista o legatura intre factorii de risc si acestia toti dau un risc de cardio-metabolic, adica un concept modern, riscul cardio-metabolic fiind un concept modern.  In Romania, cei mai afectati sunt burtosii agitati, cum spune seful Clinicii de la Spitalul Clinic de Urgenta "Sf. Pantelimon", 40% dintre romanii adulti sunt burtosi, agitati.
     In modul de viata, un lucru important il constituie scaderea in greutate. Prof. Marius Vintila a subliniat ca, daca scade greutatea cu 50 %, implicit va scadea riscul de mortalitate generala cu 28%, a celui de mortalitate in diabet zaharat cu 30%,  a celui de mortalitate in cancer cu 40%, scaderea colesterolului cu 10% si scaderea riscului de cardiopatie ischemica cu 20%..
    In ce priveste noua terapie, prof. Vintila a subliniat ca o singura tableta are cel putin sapte actiuni favorabile asupra riscului cardio-metabolic. Noua terapie are beneficiul maxim si optim pentru pacientii cu multipli factori de risc cardio-metabolic, cum este cazul al obezitatii abdominale plus diabet de tip doi, sau obezitatea abdominala plus dislipidemie.
     Medicamentul se poate administra singur in cazul in care nu exista o afectiune de acest fel la orice persoana sau in cazul in care exista diabet zaharat, de pilda, si sub o forma mai avansata, medicamentul se asociaza terapiei pe care pacientul o ia pentru diabetul zaharat, la fel in cazul hipertensiunii arteriale.
Sursa: Rompres, 26-04-2007, Vizualizari 1997
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.