Peste 50 la suta dintre copiii cu malformatii cardiace nu ajung la operatie

Data publicării: 01-07-2009

Mai mult de jumatate dintre copiii nascuti cu malformatii cardiace nu au sansa de a fi operati si salvati.
In Romania se nasc anual aproximativ 1.000-1.200 de copii cu malformatii cardiace. ”La nivel international, circa 8-10 la mie dintre nou-nascutii vii vin pe lume cu malformatii congenitale cardiace. Estimam ca avem o incidenta comparabila si in Romania. Aceasta e o cifra mare. Insa si mai ingrijorator este numarul redus al celor care ajung sa fie operati in timpul optim" - afirma conf. dr. Silvia Stoicescu, presedinta Asociatiei de Neonatologie din Romania, sefa Sectiei de Neonatologie de la Maternitatea Polizu, Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului.
Potrivit acesteia, majoritatea copiilor pot duce o viata aproape normala dupa aceste interventii, atunci cand sunt realizate la timp.
"Daca se intarzie cu interventia chirurgicala, prognosticul nu e deloc imbucurator: 3%-5% din decesele in prima saptamana de viata si pana la 33% din decesele survenite in decursul perioadei neonatale (0-28 zile) sunt determinate de cardiopatii congenitale nedepistate sau netratate la timp”, a precizat conf. dr. Silvia Stoicescu.
Prof. dr. Ion Socoteanu, de la Institutul de Cardiologie din Timisoara, a declarat, pentru AGERPRES, ca cele mai frecvente malformatii congenitale sunt defectul septal intraatrial, defectul septal intraventricular, tetralogia Fallow, care este si mai grava. El a mentionat ca un sfert dintre operatiile efectuate la Timisoara sunt pentru malformatii congenitale la copii. Prof. dr. Socoteanu apreciaza ca numarul operatiilor este foarte mic comparativ cu necesarul de 1.200-1.500 pe an.
Specialistul a spus ca dupa nastere aproximativ 60% dintre cei cu malformatii cardiace mor.
Anul trecut, conform datelor Institutului de Statistica Medicala, s-au inregistrat 1.848 de internari de copii cu malformatii cardice.
In jur de 900 dintre copiii cu malformatii necesita interventie chirurgicala in primul an de viata. Comparativ, numarul operatiilor efectuate in 2008 a fost de aproximativ 300.
Malformatiile cardiace la nou-nascuti au cea mai mare incidenta fata de alte tipuri de malformatii. Fiind determinate de anomalii structurale, in cea mai mare parte a cazurilor, malformatiile cardiace se pot trata numai prin interventii chirurgicale.
Sursa: Agerpres, 01-07-2009, Vizualizari 418
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.