Peste jumatate dintre romani s-au prezentat la medic, in cadrul Programului de Evaluare

Data publicării: 28-08-2008

Peste 55% din populatia tarii s-a prezentat la medic in perioada 1 iulie 2007- 30 iunie 2008, in cadrul Programului National de Evaluare a Starii de Sanatate a Populatiei, a anuntat joi ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.
Au fost evaluate in total 11.104.655 de persoane (43,4% barbati si 57,6% femei) care au primit taloane acasa.
Eugen Nicolaescu a precizat ca din din cei peste 11 milioane de cetateni evaluati, 9.889.062, adica 89,9 % o reprezinta asiguratii si 1.215.593, adica 5,7% sunt persoane neasigurate.
El a adaugat ca la inceputul programului se spera ca 70% - 80% din populatie sa vina la medic, inclusiv cei care muncesc in strainatate. Ministrul spera ca totusi pana la sfarsitul anului sa se ajunga la acest procentaj.
Programului National de Evaluare a Starii de Sanatate a Populatiei a ajutat si la identificarea a 156 000 de persoane care sufereau de boli de care nu aveau cunostinta.
Cele mai frecvente afectiuni de care sufera romanii sunt diabetul zaharat, afectiunile cardiace si cele oncologice.
Mai exact, peste 3 milioane de persoane (adica 30% din cei evaluati) prezinta risc de imbolnavire prin diabet zaharat, riscul fiind de doua ori mai mare de imbolnavire la femei decat la barbati, 7% prezinta riscul unei afectiuni cardiovasculare si 6% risc de imbolnavire printr-o afectiune oncologica.
Eugen Nicolaescu a evidentiat ca cea mai buna prezentare la medicul de familie (59% - 66%) s-a inregistrat in judetele Harghita, Covasna, Dolj, Alba, Mures, Arges, Salaj, Gorj, iar cea mai redusa, 34% - 41% in judetele Giurgiu, Mehedinti, Tulcea, Vrancea, Bacau, Calarasi, Ilfov si Municipiul Bucuresti.
In urma evaluarii riscurilor, au fost identificate 4.114.969 de persoane cu risc de imbolnavire, reprezentand 37% din persoanele evaluate.
Judetele care inregistreaza cel mai mare procent al persoanelor cu risc de imbolnavire printr-una din bolile majore, sunt: Cluj (53,25%), Ilfov (45,41% ) si Sibiu (44,15%) a spus Eugen Nicolaescu.
Oficialul a apreciat ca utilitatea programului a reiesit si prin numarul foarte mare de persoane neasigurate care au posibilitatea sa ajunga la medic, sa-si evalueze starea de sanatate si, daca este cazul, sa fie incluse in programele nationale de sanatate finantate de la bugetul statului.
Ministrul sanatatii a spus ca ingrijorator este numarul mare de persoane identificate la risc de diabet zaharat dintre acestea 2,69% sunt la risc foarte inalt de diabet, 30,27% sunt la risc crescut si 27%- 67% sunt la risc moderat.
Programul va continua in actuala formula pana la sfarsitul anului 2008 pentru a da posibilitatea cat mai multor cetateni care, din diverse motive, nu s-au prezentat inca la medic, sa-si evalueze starea de sanatate, a subliniat ministrul Sanatatii. El a adaugat ca in viitor programul se va dezvolta si ramifica in functie de rezultatele acestei prime etape.
Eugen Nicolaescu a adus in discutie si elaborarea politicilor de sanatate in functie de rezultatele programului pentru care se va regandi alocarea de fonduri.
"Nu am asteptat epuizarea anului in care s-a derulat acest program, ci am gandit deja cateva strategii, pe baza rezultatelor intermediare. In functie de riscograma individuala dupa acesta prima evaluare, cetatenii vor fi evaluati periodic, in functie de riscurile de boala descoperite prin Programul National de Evaluare a Starii de Sanatate a Populatiei, in decursul a cinci ani, astfel incat politica de preventie in sanatate sa aiba consecventa si sa produca efecte" a reliefat Eugen Nicolaescu.
Responsabilul sanitar a spus ca din toamna acestui an va incepe implementarea primului program organizat de screening pentru cancerul de col uterin. Femeile din grupa tinta intre 25 si 64 de ani vor primi, esalonat, invitatia de participare la program, urmand ca in interval de trei ani sa fie invitate la program toate femeile din aceasta grupa de varsta. Fondurile sunt deja alocate pentru acest an, iar programul este gandit ca unul multianual a spus Nicolaescu.
Sursa: Agerpres, 28-08-2008, Vizualizari 334
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.