Peste o jumatate dintre romance nu isi planifica sarcina

Data publicării: 16-01-2008

Mai mult de jumatate dintre romance nu isi planifica sa ramana insarcinate, releva un studiu realizat, in noiembrie 2007, de Gallup Romania, la cererea Companiei Elevit Pronatal.
Conform studiului, doar 41% din femeile insarcinate sau care au nascut si-au planificat sarcina: si-au facut analize, si-au urmarit ovulatia, au luat vitamine. In acelasi timp, 48% recunosc faptul ca au ramas insarcinate "din intamplare", fara a acorda importanta perioadei de preconceptie.
Concluziile studiului au reliefat aspecte importante legate de perioadele de planificare a sarcinii, de sarcina si post-sarcina, de efectuarea analizelor si consultatiilor medicale, de alimentatie si posibilitati financiare.
Lipsa banilor sau construirea unei cariere sunt considerate principalele argumente care le fac pe femei sa amane sau chiar sa nu-si doreasca sa aiba copii.
Pentru perioada sarcinii, cele mai importante aspecte, in opinia femeilor care au participat la studiu, se afla o alimentatie sanatoasa, urmata de grija fata de sanatate, eliminarea consumului de alcool, tutun sau cafea, confortul psihic, efectuarea analizelor medicale si renuntarea la efortul fizic.
In ceea ce priveste perioada post-sarcina, adica de alaptare a copilului, alimentatia sanatoasa a mamei este considerata cel mai important aspect.
O treime dintre femeile chestionate (34%) nu pot mentiona spontan niciun motiv pentru care este indicat consumul de suplimente nutritive cu acid folic in perioada de preconceptie, desi studiile au aratat ca asigurarea aportului de vitamine si minerale este vital pentru sanatatea fatului, putand reduce cu pana la 90% incidenta malformatiilor congenitale si ale defectului de tub neural la fat.

Peste trei sferturi dintre femei (76-78%) nu iau vitamine in faza de preconceptie si doar un sfert (26%) dintre femeile insarcinate si 12% din cele care se pregatesc pentru sarcina stiu ca malformatiile congenitale pot fi prevenite prin consumul de multivitamine in timpul sarcinii. Dintre femeile insarcinate, un sfert nu stiu de ce ar trebui sa ia multivitamine in aceasta perioada.
Nici analizele de sange nu sunt foarte "atractive" pentru viitoarele mamici. 69% dintre femeile aflate in perioada de preconceptie afirma ca isi fac sau isi vor face toate analizele inainte de a ramane insarcinate. Urmarind insa comportamentul efectiv, se observa ca doar 38-43% din femeile insarcinate sau care au nascut recunosc ca au facut acest lucru.
Din esantionul de femei insarcinate sau devenite proaspete mamici, mai putin de jumatate (45-46%) faceau controale periodice la medicul ginecolog inainte de sarcina. Pe perioada sarcinii insa, ponderea femeilor care afirma ca merg la ginecolog in mod regulat creste la 82%.
Studiul realizat de Gallup Romania pentru Elevit Pronatal a urmarit evaluarea comportamentelor si atitudinilor femeilor legate de perioada maternitatii, cu accent special pe efectele consumului de multivitamine si suplimente nutritive in aceasta perioada.
Studiul a fost realizat pe fondul dezbaterilor nationale recente cauzate de rata in scadere a natalitatii din Romania, tara noastra urmand aceeasi tendinta de imbatranire a populatiei ca si restul Europei.
Esantionul folosit, de 910 persoane, este reprezentativ pentru femeile cu varsta intre 20 si 40 de ani din mediul urban care intentioneaza sa-si planifice o sarcina, sunt insarcinate sau care au nascut in ultimele doua luni. Rezultatele cercetarii arata ca romancele nu stau bine la capitolul informare si nu stiu sau nu se preocupa indeajuns de planificarea sarcinii.
"Cercetarea ne dezvaluie o discrepanta intre modelul ideal descris de respondente si cel real privitor la comportamentele si atitudinile predominante in perioada pre-natala, perioada sarcinii si cea post-natala. Datele obtinute ne releva o lipsa de informare destul de acuta, privind rolul suplimentelor nutritive", a declarat Renate Nenciu, Engagement Manager la Departamentul Cercetari de Marketing al Gallup Romania.
Desi consumul de suplimente nutritive cu acid folic diminueaza nasterile premature si infertilitatea cauzata de alimentatia inadecvata, aspectele legate de mentalitate precum si o lipsa de informare destul de acuta reprezinta in continuare principalele cauze pentru natalitatea scazuta. La acestea se adauga numarul ridicat de avorturi provocate sau spontane si fertilitatea in scadere.
16-01-2008, Vizualizari 557
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.