Pilulele contraceptive ar putea altera răspunsul la stres și crește riscul de inflamație

©

Autor:

Pilulele contraceptive ar putea altera răspunsul la stres și crește riscul de inflamație
Peste 300 de milioane de femei la nivel mondial folosesc contraceptive hormonale, dar cercetările despre efectele lor fiziologice și comportamentale sunt minime. Un nou studiu realizat de UCLA Health explorează modul în care utilizarea pilulelor contraceptive hormonale poate influența răspunsul femeilor la stres și riscul lor de a dezvolta boli legate de inflamație.
Studiul, publicat în jurnalul Brain, Behavior, and Immunity, este primul care măsoară direct diferențele în răspunsurile psihologice și imune la situații de stres social între utilizatoarele și non-utilizatoarele de contraceptive hormonale. Echipa de la Laboratorul pentru Evaluarea Stresului și Cercetare a descoperit că utilizatoarele de contraceptive procesează stresul diferit la nivel molecular comparativ cu non-utilizatoarele, raportând de asemenea un răspuns psihologic mai negativ la stres.

Summer Mengelkoch, autorul principal al studiului, subliniază că aceste descoperiri ar putea ajuta la descoperirea mecanismelor care stau la baza interacțiunilor dintre pilulele contraceptive, răspunsurile la stres și inflamație, cu scopul de a îmbunătăți rezultatele de sănătate pentru milioane de femei care folosesc aceste contraceptive.

Cercetările anterioare au arătat că contraceptivele pot crește riscul de inflamație cronică, asociată cu boli precum cancerul, bolile cardiovasculare și tulburările autoimune. Studiul actual a identificat diferențe în răspunsurile inflamatorii, cu utilizatoarele de contraceptive având niveluri mai ridicate ale citokinei inflamatorii TNF-alfa.

Femeile care folosesc contraceptive au raportat un răspuns emoțional mai negativ la stres, chiar și în condițiile în care nivelurile lor de cortizol, un hormon care reduce inflamația, au crescut.

Rezultatele studiului sugerează că hormonii sintetici din anumite contraceptive, care se leagă mai mult de receptorii androgeni, pot cauza diferențe în răspunsul inflamator la stres pentru unele utilizatoare. Aceste descoperiri ar putea influența modul în care sunt prescrise și utilizate contraceptivele hormonale, având implicații semnificative pentru sănătatea femeilor.

sursa: News Medical

Data actualizare: 08-12-2023 | creare: 08-12-2023 | Vizite: 549
Bibliografie
Birth control pills may alter stress response, increase inflammation risk, study suggests, link: https://www.news-medical.net/news/20231207/Birth-control-pills-may-alter-stress-response-increase-inflammation-risk-study-suggests.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Schimbarea metodei contraceptive
  • Dereglari hormonale cauzate de anticonceptionale
  • Greseli in administrarea contraceptivelor
  •