Plăgile se vindecă mai lent dacă ne rănim în timpul nopţii (studiu)

Data publicării: 10-11-2017

Dacă ne tăiem sau suferim arsuri în timpul zilei, rănile se vindecă mult mai repede decât dacă acestea s-ar fi produs în timpul nopţii, relevă un studiu dat publicităţii miercuri care arată importanţa ceasului biologic în procesul de vindecare, relatează AFP.

Această descoperire ar putea avea aplicaţii pentru intervenţiile chirurgicale, estimează cercetătorii din cadrul laboratorului de biologie moleculară de la Cambridge, Marea Britanie.

Cercetarea lor apare în revista medicală americană Science Translational Medicine şi este prima care arată cum ceasul nostru biologic intern acţionează asupra celulelor pielii pentru vindecare.

Din punctul de vedere al profesorului John O'Neill, din cadrul laboratorului din Cambridge, acest fenomen "ar putea indica faptul că organismul uman a evoluat pentru a accelera vindecarea în timpul zilei, o perioadă în care riscul de rănire este mult mai ridicat".

Acest ceas biologic, sau ritmul circadian, reglează aproape toate celulele din organismul uman în baza unor cicluri de 24 de ore determinante pentru numeroase procese biologice, precum somnul, secreţia de hormoni şi metabolismul.

Testele efectuate în laborator asupra unor celule ale pielii umane, fibroblaste şi keratinocite, dintre care ultimele formează partea superficială a epidermei, precum şi asupra şoarecilor, au arătat că în timpul ciclului diurn al ceasului biologic rănile se vindecă aproape de două ori mai rapid.

Aceşti cercetători au constatat acelaşi fenomen în cazul arsurilor la oameni, analizând dosarele medicale a 118 pacienţi care au suferit arsuri şi care proveneau din mari centre de îngrijire pentru arşi din Anglia şi Ţara Galilor.

Astfel, arsurile necesită în medie 60% mai mult timp de vindecare dacă se produc noaptea, între orele 20.00 şi 08.00 dimineaţa.

Vindecarea lor a necesitat în medie 28 de zile, faţă de numai 17 zile atunci când acestea s-au produs ziua, între orele 08.00 şi 20.00, precizează cercetătorii.

Potrivit acestora, faptul că celulele pielii se deplasează mult mai rapid ziua spre locul rănii pentru a o repara este principalul motiv al vindecării accelerate.

În plus, aceste celule au şi ele o activitate sporită în sine, proteinele jucând un rol cheie pentru cicatrizare.

În fine, colagenul, principala proteină care formează structura epidermei, se depune într-o cantitate mai mare ziua în plagă.
Sursa: Agerpres, 10-11-2017, Vizualizari 169
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.