Planctonul migrează spre nord, odată cu încălzirea globală (studiu)

Data publicării: 23-05-2019

Planctonul din emisfera nordică are tendinţa de a migra tot mai mult spre nord, odată cu încălzirea globală, demonstrează un studiu publicat miercuri în revista Nature şi consacrat acestor microorganisme aflate la baza lanţului trofic oceanic, potrivit AFP.

"Nu este o veste bună pentru ecosistemele marine", a estimat Lukas Jonkers, autorul principal al studiului, cercetător la Universitatea din Bremen.

"Am împins ecosistemele marine, sau cel puţin acest grup de zooplancton, departe de mediul lor natural, iar acest lucru este foarte îngrijorător: înseamnă că, chiar în situaţia în care am reuşi să limităm încălzirea sub pragul de 1,5 grade Celsius, lucru de care ne cam îndoim, ecosistemele de pe glob vor fi probabil profund afectate", a adăugat el.

Cercetătorii au studiat cazul foraminiferelor planctonice, microorganisme unicelulare acoperite cu o cochilie rigidă şi rezistentă. Acest înveliş cade pe fundul apelor după moartea microorganismelor şi permite cercetătorilor să urmărească evoluţia acestor populaţii timp de secole în diverse regiuni din lume.

Cercetătorii au comparat totodată eşantioane recente (1978-2013) cu alte mostre de sedimente oceanice cu o vechime de mai multe secole.

Concluziile au fost că eşantioanele recente sunt similare celor străvechi, colectate din mări aflate mai la sud, fapt care sugerează că planctonul a migrat spre nord odată cu creşterea temperaturii apei.

"Totul s-a deplasat spre nord", a rezumat Jonkers pentru AFP. "Într-un astfel de loc, veţi găsi mereu numeroase specii diferite, dar acum constatăm că acest ansamblu se compune din specii care preferă apele mai calde".

Spre exemplu, speciile identificate în prezent în apropiere de Groenlanda au evoluat în trecut mai la sud, judecând după sedimentele datând din era preindustrială şi colectate în regiuni mai sudice.

În total, aproape 4.000 de eşantioane au fost analizate, din diferite zone ale emisferei nordice. Situaţia din emisfera sudică nu este analizată în cadrul acestui studiu, dar pentru Lukas Jonkers, tiparul este similar.

"Acolo unde temperaturile s-au schimbat cel mai mult, speciile s-au schimbat cel mai mult", spune acesta, evocând un ritm al schimbării mai degrabă gradual.

Potrivit omului de ştiinţă, nimic nu demonstrează în acest stadiu extincţia unor specii.

Cu toate acestea, probleme în ceea ce priveşte supravieţuirea ar putea să apară în cazul planctonului, ca şi în cel al faunei care se bazează pe această sursă de hrană, dacă nu se adaptează suficient de repede pentru a supravieţui şi a coabita în noul mediu.

Acest studiu vine în completarea altor cercetări care arată impactul încălzirii globale asupra oceanului şi speciilor oceanice. Astfel, în Oceanul Arctic, focile şi balenele sunt nevoite deja să-şi schimbe obişnuinţele alimentare, potrivit unor cercetări publicate în luna martie.
Sursa: Agerpres, 23-05-2019, Vizualizari 175
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.