Plasma sanguină a pacienților vindecați de coronavirus ar putea încetini răspândirea bolii

©

Autor:

Plasma sanguină a pacienților vindecați de coronavirus ar putea încetini răspândirea bolii
Anticorpii din plasma pacienților supraviețuitori în urma infectării cu noul tip de coronavirus ar putea fi folosiți pentru neutralizarea virusului sau pentru întârirea imunității pacinților bolnavi, se arată într-o lucrare publicată recent în revista medicală The Journal of Clinical Investigation.

Tehnica descrisă de cercetători utilizează anticorpi proveniți din plasma sanguină a persoanelor care s-au recuperat după infecția cu noul coronavirus, pentru a stimula imunitatea pacienților aflați sub tratament și a celor cu risc ridicat de a contracta boala. Medicul imunolog și microbiolog Arturo Casadevall, principalul autor al lucrării, cercetător la Universitatea Johns Hopkins, a declarat că prin injectarea anticorpilor proveniți de la pacienții vindecați la pacienții aflați sub tratament, poate fi obținută o stimulare maximală a imunității organismului.

Conceptul medical, cunoscut sub numele de plasmă convalescentă, folosit cu succes în trecut pentru a combate oreionul sau rujeola, prezintă riscuri reduse de complicații. Tehnica presupune colectarea de sânge de la pacienții care s-au recuperat după infectare, extragerea anticorpilor din plasma colectată și injectarea serului prelucrat la pacienții bolnavi, pentru tratarea bolii, sau la pacienții sănătoși, pentru a preveni îmbolnăvirea. Cercetătorii consideră transferul de anticorpi de la pacienții tratați la cei bolnavi sau sănătoși o modalitate temporară de stopare a răspândirii COVID-19, care ar putea fi utilizată până la apariția unui tratament eficient pe termen lung, precum vaccinul.

Procedura de izolare a plasmei sau a serului poate fi realizată cu ajutorul echipamentelor disponibile în mod normal în spitale și în centrele de recoltare sanguină. Până în prezent, terapia cu plasmă a fost încercată de către centre medicale din China, rezultatele raportate fiind promițătoare. Takeda Pharmaceuticals, cel mai mare producător de medicamente din Japonia, a început testarea terapiei. Conform cercetătorilor, tratamentul ar putea fi creat la Universitatea Johns în câteva săptămâni și va putea fi folosit ca o metodă suplimentară, însă totodată temporară, de stopare a răspândirii virusului la nivel global.

sursa: MedicalXpress

Data actualizare: 17-03-2020 | creare: 17-03-2020 | Vizite: 458
Bibliografie
Antibodies from COVID-19 survivors could be used to treat patients, protect those at risk, link: https://medicalxpress.com/news/2020-03-antibodies-covid-survivors-patients.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Posibilă răspândire la nivel global a infecției cu noul Coronavirus
  • Noi cercetări estimează evoluția epidemiei cu coronavirus
  • Numărul de persoane infectate cu coronavirus în China crește uluitor după modificarea metodei de numărare
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum