Plasma sanguină a pacienților vindecați de coronavirus ar putea încetini răspândirea bolii
Autor: Teodorescu Mihai

Tehnica descrisă de cercetători utilizează anticorpi proveniți din plasma sanguină a persoanelor care s-au recuperat după infecția cu noul coronavirus, pentru a stimula imunitatea pacienților aflați sub tratament și a celor cu risc ridicat de a contracta boala. Medicul imunolog și microbiolog Arturo Casadevall, principalul autor al lucrării, cercetător la Universitatea Johns Hopkins, a declarat că prin injectarea anticorpilor proveniți de la pacienții vindecați la pacienții aflați sub tratament, poate fi obținută o stimulare maximală a imunității organismului.
Conceptul medical, cunoscut sub numele de plasmă convalescentă, folosit cu succes în trecut pentru a combate oreionul sau rujeola, prezintă riscuri reduse de complicații. Tehnica presupune colectarea de sânge de la pacienții care s-au recuperat după infectare, extragerea anticorpilor din plasma colectată și injectarea serului prelucrat la pacienții bolnavi, pentru tratarea bolii, sau la pacienții sănătoși, pentru a preveni îmbolnăvirea. Cercetătorii consideră transferul de anticorpi de la pacienții tratați la cei bolnavi sau sănătoși o modalitate temporară de stopare a răspândirii COVID-19, care ar putea fi utilizată până la apariția unui tratament eficient pe termen lung, precum vaccinul.
Procedura de izolare a plasmei sau a serului poate fi realizată cu ajutorul echipamentelor disponibile în mod normal în spitale și în centrele de recoltare sanguină. Până în prezent, terapia cu plasmă a fost încercată de către centre medicale din China, rezultatele raportate fiind promițătoare. Takeda Pharmaceuticals, cel mai mare producător de medicamente din Japonia, a început testarea terapiei. Conform cercetătorilor, tratamentul ar putea fi creat la Universitatea Johns în câteva săptămâni și va putea fi folosit ca o metodă suplimentară, însă totodată temporară, de stopare a răspândirii virusului la nivel global.
sursa: MedicalXpress
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Medicamentele utilizate la nivel mondial în tratamentul COVID-19
- Noua variantă identificată a SARS-CoV-2 devine predominantă la nivel global
- Utilizarea plasmei convalescente pentru tratamentul infecției SARS-CoV-2 la copii
- Studiile preliminare arată că vaccinul britanic împotriva SARS-CoV-2 este sigur și eficient
- Perioada „critica” covid ??
- Intrebare Covid - ma tratez singur, acasa
- Printre simptomele covid 19 se numără și o durere de nas?
- Test anti sars-cov 2 IGG
- Modularea imunitatii in infectia covid 19
- Vitiligo si coronavirusul
- Imunitate coronavirus - am scleroza multipla de 34 ani
- Centrul de informare ROmedic despre Coronavirus
- Alergie la paracetamol si aspirina