ROmedic Cabinete medicale Constanta Cabinete Pediatrie Pediatrie Constanta

Ecografia de sold la sugar

Autor: Dr Ionela Popescu

Ecografia de sold la sugarul mic este o investigatie screening in multe tari europene, ceea ce inseamna ca toti copiii nascuti in Austria, Germania, Elvetia si alte cateva tari europene sunt investigati imagistic la sold.

La noi ramane o investigatie care nu este finantata de stat, o investigatie suportata financiar de familie.

De este important sa fie investigat copilul ecografic la sold?

Pentru ca exista posibilitatea ca sugarul sa aiba displazie de sold chiar daca la examenul clinic nu se deceleaza nimic.

De aceea a fost inventata aceasta investigatie pentru ca da posibilitatea punerii unui diagnostic la copilul fara semne clinice la o varsta la care radiografia de sold nu este inca de ajutor. Adica face posibil un diagnostic atunci cand lucrurile inca se pot trata.

Profesorul de Graaf, inventatorul acestei investigatii si mentorul multor medici examinatori, austriac de origine a reusit sa convinga autoritatile europene de importanta acestei examinari.

Am avut onoare sa ma numar printre cursantii dumnealui in anul 2016 la Cardiff. Intalnirea cu echipa domniei sale ramane pentru mine o experienta profesionala de neuitat.

 

Cine e musai sa faca ecografie de sold:

1. copilul nascut in prezentatie pelviana;

2. copilul care are semne pozitive la examenul clinic (medicul deceleaza un clic la examinarea soldului)

3. copilul care are parinti, frati cu displazie de sold.

 

Mai sunt si alte indicatii pentru ecografia de sold: prematuritatea, gemelaritatea, copilul macrosom (mai mare de 4000g la nastere), fetitele, copiii cu picior stramb congenital, etc, dar majore raman cele 3 indicatii de mai sus.

 

In final, tin sa mentionez ca ecograful pe care-l detin in cadrul cabinetului imi permite sa efectuez si aceasta examinare.

Si o ultima precizare: prima examinare a soldului trebuie facuta la varsta de 6 saptamani.

 

Multa sanatate tuturor!

 

Cu drag, 

 

dr Ionela Popescu

medic primar pediatru

competenta ecografie generala

certificat pentru ecografie de sold in iulie 2016 Cardiff

 
Programare