Poate inteligența artificială să promoveze schimbări în stilul de viață?

©

Autor:

Poate inteligența artificială să promoveze schimbări în stilul de viață?
Inteligența artificială este capabilă să imite interacțiunile umane prin intermediul comunicării cu utilizatorii, cu ajutorul unui program tip chatbot - o interfață de comunicare. Oamenii de știință se întreabă în ce măsură ar putea acest tip de interacțiune să ofere informații și servicii superioare legate de sănătate, pentru a produce schimbări reale în stilul de viață al oamenilor.
Tehnologia actuală aduce provocări în promovarea sănătății la nivel digital, fiind remarcate și câteva dezavantaje: nesustenabilitate, inflexibilitate, comunicare precară. Din aceste motive, este urmărită îmbunătățirea relațiilor dintre chatbots și utilizatori, pentru a putea depăși provocările și oferi suport cât mai bun, personalizat, cu o interactivitate mai mare celor care au nevoie de informații medicale adecvate.

Roboții conversaționali ai inteligenței artificiale utilizează date de intrare din mai multe surse, urmând să analizeze datele și să proceseze limbajul natural și învățarea automată. Prin transmiterea datelor analizate, îi pot ajuta pe utilizatori să-și atingă obiectivele trasate cu privire la sănătate. Comportamentele vizate au presupus renunțarea la fumat, promovarea unui stil de viață sănătos, reducerea consumului de substanțe nocive, rata crescută de aderență la tratament.

Studiul a fost realizat în iunie 2022, bazându-se pe căutarea unor combinații de cuvinte cheie pentru trei categorii: cuvinte cheie legate de chatbots bazați pe inteligență artificială, cuvinte cheie legate de comportamentele de sănătate și cuvinte concentrate pe intervenții medicale. Datele au fost extrase din 15 studii, iar majoritatea au fost distribuite în țări dezvoltate, cu aproximativ 7.200 de participanți. Limitarea studiului a constat în incapacitatea autorilor de a diferenția roboții conversaționali bazați pe inteligență artificială de alți chatbots.

În urma influenței discuțiilor avute cu roboții bazați pe inteligență artificială, în șase studii a fost observată creșterea activității fizice a utilizatorilor, în patru studii participanții au renunțat la fumat, un studiu a raportat reducerea consumului abuziv de substanțe, iar în alte două studii a fost observată creșterea aderenței la tratament. Cele mai multe studii au vizat stabilirea de obiective comportamentale mai bune.

Astfel, chatbots bazați pe inteligență artificială pot promova eficient un stil de viață sănătos, renunțarea la fumat, susținerea unor tratamente.

sursa: News Medical
foto: TippaPatt / Shutterstock.com

Data actualizare: 14-07-2022 | creare: 14-07-2022 | Vizite: 279
Bibliografie
Can AI-chatbots promote health-lifestyle changes?, link: https://www.news-medical.net/news/20220711/Can-AI-chatbots-promote-health-lifestyle-changes.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Algoritm dezvoltat de Google care detectează riscul cardiovascular din analiza ochilor
  • Algoritmul care redă modul în care creierul percepe fețele
  • Software inteligent pentru diagnosticarea cancerului de prostată
  •