ROmedic Cabinete medicale Iasi Cabinete Kinetoterapie, Medicină fizică și de reabilitare Kinetoterapie, Medicină fizică și de reabilitare Iasi

Menopauza precoce: cât de important este tratamentul de substituţie hormonală?

Autor: Profesor Doctor Dumitru D. Branisteanu - Policlinica Profesmed
Prof. Dr. Dumitru Brănişteanu, medic endocrinolog, Policlinica Profesmed - Iaşi: „Omul este singura specie de mamifer la care funcţia ovariană se opreşte spontan şi programat. Celulele din care este alcătuit ovarul încetează să funcţioneze brusc şi brutal, la o vârstă variabilă de la o femeie la alta, dar care statistic se învârte în jurul vârstei cronologice de 50 de ani. Acest fenomen este cunoscut sub denumirea de „menopauza“. Cu cât menopauza se instalează la o vârstă mai mică, cu atât numărul de femei care suferă acest fenomen este mai redus. Totuşi un număr suficient de femei suferă instalarea menopauzei la o vârstă situată între 40-45 ani, această vârstă putând fi considerată încă normală pentru menopauză. Dacă vârsta de instalare a menopauzei este mai mică de 40 ani, în mod arbitrar menopauza instalată poate fi definită a fi „menopauza precoce“.

Care sunt cauzele?

Instalarea precoce a menopauzei poate apărea pe un fond genetic, eventual cu rude de gradul I care au avut aceeaşi problemă. Ea se poate instala într-un context autoimun, când sistemul imun distruge ovarele, considerându-le corpuri străine de organism, fenomen cunoscut sub denumirea de „ooforita autoimună“. Alteori este necesară extirparea precoce a ovarelor, din diverse cauze (neoplazii, complicaţii de sarcină) în urma acestui proces instalându-se chirurgical menopauza precoce.

Menstruaţia dispare de tot? Ce simptome neplăcute apar?

Menopauza, indiferent de momentul instalării ei, implică şi rărirea până la oprirea completă a ciclului menstrual. Prin urmare, menopauza precoce diferă de menopauza obişnuită doar prin faptul că să instalează mult mai devreme. Menopauza este însoţită de oprirea ciclului menstrual, direct influenţat de secreţia hormonală ovariană, precum şi de fenomene de disconfort de tip neurovegetativ (bufeuri de căldură, înroşirea fetei, transpiraţii tahicardie sau bătăi rapide ale inimii, nervozitate, depresie, insomnii), cauzate de scăderea nivelului de estrogeni la nivel cerebral.

Cum se pune diagnosticul? Trebuie făcute dozări hormonale?

Diagnosticul este prin excelenţă hormonal. Hormonii secretaţi direct de ovar (estradiolul şi progesteronul) sunt scăzuţi, în timp ce hormonii hipofizari care comandă secreţia hormonală ovariană (hormonul foliculostimulator sau FSH şi hormonul luteinizant sau LH) vor fi crescuţi, încercând să mai stimuleze pe cât posibil nişte ovare care secretă din ce în ce mai puţini hormoni. Dintre toate aceste dozări, cea mai informativă e dozarea FSH, care, dacă arată valori crescute în contextul unei femei tinere la care menstra a încetat şi care are bufeuri de căldură, pune diagnosticul de menopauză precoce.

Cum ajută tratamentul?

Odată diagnosticul de menopauză precoce pus, este indicat tratamentul de substituţie hormonală. Acesta va preveni pierderea de masă osoasă şi instalarea osteoporozei şi va menţine starea generală de bine a unei femei încă tinere, aflate încă la vârsta la care viaţa de cuplu este intensă. Estrogenii pot fi administraţi pe care orală (tablete) sau pot fi administraţi percutan, sub formă de unguent sau plasturi. Implantele hormonale nu sunt populare. Este preferabil ca estrogenii să fie administraţi laolaltă cu analogi de progesteron, fapt ce înlătură riscul de proliferare excesivă a mucoasei uterine. Administrarea secvenţială de progesteron va determina revenirea ciclului menstrual la femeile cu menopauză precoce la care uterul nu a fost extirpat. Evident, instalarea menopauzei implică imposibilitatea procreerii din cauza dispariţiei ovulaţiei.

Cât timp trebuie luat tratamentul?

În general, terapia de substituţie hormonală poate fi urmată până la/ sau chiar după vârsta medie la care se instalează menopauza - adică după vârsta de 50 de ani. Evident, terapia trebuie individualizată la fiecare pacientă în parte.

Are tratamentul efecte adverse? Pot fi acestea evitate, ţinute sub control?

Întotdeauna, la iniţierea unei terapii de substituţie hormonală trebuie puse în balanţă beneficiile şi riscurile unei astfel de terapii, iar alegerea utilizării unei astfel de terapii îi aparţine pacientei, în prealabil bine informată de medic. Există studii importante care arată că terapia de substituţie hormonală este însoţită de o creştere a riscului de cancer uterin, a coagulabilităţii sanguine cu risc de tromboflebită profundă şi embolie pulmonară. Iar dacă femeia are neşansa de a dezvolta cancer mamar (risc ce nu e crescut de terapia de substituţie hormonală), ea trebuie să întrerupă terapia, deoarece sunt tumori mamare care cresc mai repede sub influenţa estrogenilor.

Când vorbim de menopauza precoce, aceste riscuri sunt mult mai mici, deoarece cancerele uterine sau mamare apar de obicei după vârsta de 50 de ani, ori femeile cu menopauză precoce pur şi simplu primesc ceea ce ar fi avut în mod normal la vârsta lor - hormoni ovarieni. Chiar la femeile cu menopauza instalată la o vârstă obişnuită se recomandă în multe cazuri terapia de substituţie hormonală, deoarece riscurile aferente sunt mici, aşadar asumabile, iar beneficiile pot fi importante. În orice caz, indiferent de momentul instalării menopauzei, este bine ca, înainte de instaurarea unei terapii de substituţie hormonală, femeile să fie verificate ginecologic. Un astfel de examen ar trebui să includă şi un frotiu Papanicolau, precum şi o examinare mamară - ecografia efectuată de un radiolog avizat fiind de cele mai multe ori suficientă. În ceea ce priveşte foloclorul legat de creşterea în greutate, trebuie menţionat că un fapt constant dovedit este riscul de îngrăşare a femeilor atunci când se instalează menopauza, indiferent de vârstă. Aşadar, confortul legat de substituţia hormonală ar putea mai curând avea un rol benefic, de menţinere constantă a greutăţii.

Care sunt beneficiile tratamentului de substituţie hormonală?

Instalarea precoce a menopauzei e însoţită, înafară de lipsa capacităţii de a avea copii, de alte complicaţii: pierdere de masă osoasă la vârste tinere cu risc crescut de fracturi osoase patologice sau osteoporoză, scăderea calităţii pielii şi a mucoaselor cu impact asupra procesului de îmbătrânire (ridare) şi asupra confortului vieţii de cuplu.

Toate aceste modificări pot fi stopate prin tratamentul de substituţie hormonal, aşadar beneficiile pot fi importante la orice vârstă se instalează menopauza şi cu atât mai mult în condiţiile de instalare precoce a menopauzei.

Ce se întâmplă dacă o femeie la menopauza precoce nu ia tratamentul hormonal recomandat?

Sigur nu moare, dar e foarte posibilă o scădere a calităţii vieţii. Masa osoasă poate fi eficient protejată şi prin alte medicaţii non-hormonale, dar această latură profilactică e frecvent neglijată. Bufeurile de căldură pot fi oarecum reduse prin medicaţie homeopată sau fitoestrogeni, deşi aceste medicaţii sunt mult mai puţin eficiente decât estrogenii terapiei de substituţie. În ce priveşte involuţia pielii, cu ridarea acesteia, sau scăderea calităţii mucoaselor, inclusiv cea vaginală sau uretrală cu atrofia lor şi frecvente probleme în viaţa de cuplu sau probleme micţionale, soluţiile sunt limitate în lipsa terapiei hormonale de substituţie“.

Menopauza precoce: pot apărea şi alte probleme de sănătate cauzate chiar de aceasta?

Cu cât menopauza se instalează mai devreme şi nu e utilizată nici o terapie, riscul de osteoporoza la vârste mai înaintate este mai mare. Iar viaţa de cuplu are un risc foarte mare de a fi rapid atârnată în cui sau poate înceapă să creeze un disconfort major unei persoane încă tinere. Terapia de substituţie hormonală la persoanele cu menopauză precoce oferă confortul unei vieţi normale, corespunzătoare vârstei, cu dispariţia completă a fenomenelor neurovegetative şi protecţia oaselor de osteoporoză, cu riscuri adiacente în general mai mici faţă de cele la care ar putea fi supuse femeile care încep terapia de substituţie hormonală la vârste mai înaintate“.
 
Programare