ROmedic Cabinete medicale Iasi Cabinete Sexologie Sexologie Iasi

Nodulii tiroidieni: de cele mai multe ori se recomanda doar supraveghere si urmarire

Autor: Profesor Doctor Dumitru D. Branisteanu, Policlinica Profesmed - Iasi
Prof. Dr. Dumitru Branisteanu, medic endocrinolog, Policlinica Profesmed, Iasi: „Totul depinde de dimensiunea nodulilor. Daca nodulii nu sunt palpabili, avand dimensiuni infracentimetrice si au fost descoperiti intamplator, in urma unei investigatii ecografice la nivelul gatului, fie pentru alt motiv, fie inutile (suprainvestigatie), ei pot fi considerati o varianta a normalului. Asta din moment ce la femeile trecute de 50 de ani o astfel de imagine ecografica tiroidiana se intalneste la peste 70% dintre paciente, iar functia tiroidiana (conform dozarilor hormonale) este perfect normala. Foarte putini noduli sunt cancerigeni.

Daca macar unul din noduli e suficient de mare pentru a fi palpabil, investigatia ecografica este importanta pentru a-i evalua volumul, dar are un grad inalt de nespecificitate cu privire la caracterul sau benign sau malign. Din fericire, desi nodulii tiroidieni palpabili sunt frecvent intalniti (o femeie din zece trecute de 50 ani), o minoritate dintre ei sunt cancere (sub 1%). Trebuie totusi sa sufli si-n iaurt, pentru a nu trece pe langa o malignitate. Se pot adopta, astfel, una din doua strategii de urmarire, impreuna cu pacienta. Prima este purcederea la o punctionare a nodulului cu un ac subtire, recoltarea de celule tiroidiene si investigarea lor anatomopatologica. Tehnica este simpla si suportabila de pacienta, fara anestezie locala, fiind comparabila ca disconfort cu recoltarea de sange din vena. Punctia cu ac subtire este mult mai specifica decat investigatia ecografica pentru a pune diagnosticul de cancer tiroidian. A doua posibilitate, tinand cont de riscul redus de malignitate al unui nodul, este o atitudine conservativa, de a repeta ecografia peste sase luni si de a observa daca exista o tendinta de crestere in dimensiuni a nodulului. Daca aceasta exista, se recomanda punctia peste sase luni.

De ce se apeleaza la urmarirea fara tratament?

Nu exista tratament-miracol, care sa faca sa dispara nodulii. Nodulii foarte mici sau tendintele de nodularizare pot exista uneori si in imaginatia investigatorului, iar atunci cand schimbi investigatorul pot „disparea" si nodulii. Deci fie ca n-au existat niciodata, fie ca n-au fost observati de-al doilea investigator de mici ce erau. De aceea mesajul pe care vreau sa-l dau este ca ecografia tiroidiana fara un suport clinic minim este o suprainvestigare care poate deveni angoasanta pentru pacient, „potcovit" cu ideea ca are ceva in tiroida, deci o boala. In ceea ce priveste nodulii mari, s-a observat ca cei care au de crescut, cresc oricum, iar altii, cu sau fara vreun tratament (hormoni tiroidieni sau leacuri babesti) nu cresc niciodata, de unde si atitudinea de urmarire fara tratament. Cu totul altfel se pune problema nodulilor tiroidieni care secreta cantitati mari de hormoni tiroidieni, cauzand hipertiroidie, dar nu este cazul dumneavoastra, care aveti o functie tiroidiana normala. Pentru ca un nodul tiroidian sa determine un disconfort mecanic prin compresia exercitata asupra cailor aeriene sau digestive superioare, el trebuie sa aiba deja dimensiuni impresionante, fiind vizibil de investigator sub forma unei umflaturi la baza gatului si sa aiba un caracter plonjant in spatele sternului, sau invaziv. Altminteri, un nodul tiroidian determina arar astfel de disconfort si nu este necesar sa ne preocupe neaparat extirparea lui daca este benign si nu e hiperfunctional, determinand hipertiroidie".
 
Programare