ROmedic Cabinete medicale Iasi Cabinete Otorinolaringologie-ORL Otorinolaringologie-ORL Iasi

Medicatie pentru bolile tiroidei: Ce efecte secundare pot aparea?

Autor: Profesor Doctor Dumitru D. Branisteanu - Policlinica Profesmed, Iasi
Prof. Dr. Dumitru D. Branisteanu, medic primar endocrinolog, doctor in stiinte medicale, Universitatea Catolica Leuven, Policlinica Profesmed - Iasi: „Afectiunile tiroidiene sunt frecvent intalnite si trebuie tratate atunci din momentul diagnosticarii, altminteri pot determina, chiar in formele usoare, complicatii de diverse naturi (cardiace, metabolice, neurologice, psihice, gastrointestinale, hematologice, cutanate). Aceste afectiuni pot fi tratate medicamentos. Medicamentele folosite pot avea si ele, precum multe altele, si efecte secundare. Cele scrise nu doresc totusi a sadi teama in sanul pacientilor care trebuie sa urmeze un astfel de tratament, deoarece efectele secundare se intalnesc la o minoritate absoluta a pacientilor, cei mai multi dintre acestia tolerandu-le foarte bine, atunci cand sunt luate sub supraveghere medicala si in cunostinta de cauza.

Ce probleme pot aparea:

In conditii de functionalitate tiroidiana crescuta (hipertiroidie, ca de exemplu boala Basedow-Graves sau gusa nodulara toxica), se utilizeaza frecvent medicamente care inhiba lantul de sinteza tiroidian, fiind denumite din acest motiv „antitiroidiene de sinteza" - produsele mai utilizate in Romania fiind Carbimazol, Metimazol, Tirozol. Antitiroidienele de sinteza pot determina unele efecte secundare. Dintre acestea, cel mai frecvent intalnit (pana la 3-5% dintre pacienti) este o reactie alergica cutanata de diverse grade de intensitate - adesea usoara si care se atenueaza in timp, manifestandu-se sub forma de mancarime usoara a pielii, uneori mai severa, insotita de eruptii cutanate generalizate, necesitand oprirea tratamentului si hotararea de a adopta o alta strategie terapeutica (chirurgicala sau administrare de iod radioactiv). Alte efecte secundare asociate antitiroidienelor de sinteza se intalnesc mult mai rar, dar sunt mai severe. Acestea pot avea in 0,3% din cazuri un efect toxic asupra maduvei osoase, cauzand o scadere a numarului de globule albe (leucopenie), iar prin aceasta o scadere a apararii organismului impotriva infectiilor. Din acest motiv, pacientul supus tratamentului cu antitiroidiene de sinteza trebuie sa fie informat ca, daca apar manifestari neplacute, precum durere in gat si febra, acestea pot avea legatura cu tratamentul, care trebuie intrerupt in urma gasirii unui numar redus de globule albe in sange (mai mic de 3.000-3.500 globule albe pe milimetru cub). Si mai rar (am avut doar doua cazuri in aproape 20 de ani de practica medicala) antitiroidienele de sinteza pot determina hepatita fulminanta prin efectul toxic asupra ficatului. Pacientul are o stare generala proasta, cu fenomene digestive de tip diaree, greturi, lipsa poftei de mancare, iar uneori scaune decolorate, urina inchisa la culoare si ingalbenire a pielii si albului ochilor din cauza acumularii de bilirubina. Probele sangvine dovedesc prezenta unui nivel crescut al enzimelor hepatice (transaminazelor) si a bilirubinei conjugate, fara antecedente infectioase (hepatita), in contextul utilizarii antitiroidianului de sinteza. Oprirea la timp a medicatiei determina reversibilitatea functiei hepatice.

Efectele utilizarii indelungate a antitiroidienelor de sinteza:

Utilizarea antitiroidienelor de sinteza determina initial o perioada in care pacientul se simte din ce in ce mai bine, datorita normalizarii secretiei de hormoni tiroidieni de catre glanda tiroida inhibata de medicatie. Tratamentul trebuie insa supravegheat medical periodic. In caz contrar, utilizarea indelungata a antitiroidienelor de sinteza, fara ajustarea dozei terapeutice in functie de necesitatile individuale, va determina blocarea completa a functiei tiroidiene si aparitia treptata a semnelor de hipotiroidie (crestere in greutate, somnolenta, batai incetinite ale inimii, uscaciunea pielii, constipatie rebela la tratament etc.) - imagine in oglinda a simptomatologiei initiale de hipertiroidie. Aceste modificari sunt usor de tratat prin scaderea dozei de antitiroidian de sinteza si/sau adaugarea la tratament a unei doze de hormoni tiroidieni, pentru compensarea deficitului secretor tiroidian indus medicamentos. In aceasta situatie de hipotiroidie indusa de neglijarea controlului periodic, tratamentul cu antitiroidiene de sinteza nu trebuie asadar intrerupt, ci doar ajustat".
Hipotiroidia: frecvent intalnita la femei, afectiunea trebuie tratata sub urmarirea endocrinologului
„Hipotiroidia e o afectiune frecvent intalnita, mai ales la persoane de sex feminin. Odata diagnosticata, hipotiroidia trebuie tratata prin substituirea cu hormoni tiroidieni a activitatii unei glande tiroide afectate (de exemplu distructie autoimuna) sau absente (de exemplu dupa ablatia tiroidei din varii motive). Tratamentul trebuie insa urmarit clinic si biologic de specialist. Excesul de hormoni tiroidieni prin utilizarea de doze inadecvate de substitutie se numeste hipertiroidie iatrogena. Pacientul va avea semne si complicatii sugestive, asemanatoare altor stari patologice care determina hipertiroidie: palpitatii, scadere ponderala, agitatie, nervozitate, tremur al extremitatilor si - uneori - complicatii aparute paroxistic, precum fibrilatia auriculara. Hipertiroidia iatrogena este usor de corijat prin adaptarea dozei de hormoni tiroidieni la necesitatile organismului, dar nivelul hormonilor tiroidieni nu se normalizeaza imediat, ci dupa un anumit interval de timp; de aceea pacientul trebuind sa fie urmarit in mod repetitiv", completeaza prof. dr. Branisteanu.
 
Programare