Polifenolii (compuși naturali prezenți în plante) au un rol esențial asupra îmbătrânirii creierului

©

Autor:

Polifenolii (compuși naturali prezenți în plante) au un rol esențial asupra îmbătrânirii creierului
O recenzie recentă publicată în revista Antioxidants a analizat modul în care microbiota intestinală afectează îmbătrânirea creierului și a examinat dacă polifenolii pot avea un impact asupra acestui proces.
Microbiota intestinală este o comunitate complexă de bacterii care trăiesc în intestinul uman și joacă un rol esențial în menținerea sănătății umane. Bacteriile prezente în intestine afectează creierul prin diferite căi mecanice, iar recenzia actuală a identificat două bacterii specifice care previn îmbătrânirea prin blocarea proceselor inflamatorii.

Una dintre speciile de bacterii studiate, Faecalibacterium prausnitzii, onsiderată una dintre cele mai importante bacterii benefice pentru sănătatea umană, prezintă acțiune antiinflamatoare prin blocarea activării NF-kB (n.r. proteină de reglare genetică cu rol important în reglarea proceselor inflamatorii). În același timp, genul de bacterii Lactobacillus spp. exercită un rol neuroprotector în microbiota intestinală datorită activității antioxidante ridicate.

De asemenea, polifenolii, compuși prezenti în mod natural în plante și în alimente, au fost studiați pentru efectele lor benefice asupra sănătății umane, inclusiv asupra sănătății creierului. Potrivit recenziei, polifenolii pot modula homeostazia metalelor redox (n.r. metale care pot fi implicate în procese de oxido-reducere) și pot preveni neurotoxicitatea, care este importantă pentru prevenirea bolilor neurodegenerative.

Unul dintre exemplele specifice oferite de către cercetători este quercetina, un tip de polifenol capabil să inhibe neuroinflamația prin atenuarea producției de oxid nitric și prin reducerea expresiei genei iNOS în microglii, prevenind astfel producția citokinelor inflamatorii și implicit apariția leziunilor neuronale.

sursa: News Medical
foto: Lightspring/Shutterstock.com

Data actualizare: 30-03-2023 | creare: 30-03-2023 | Vizite: 266
Bibliografie
The connection between gut microbiota, the gut–brain axis, and brain aging: can polyphenols have an impact? link: https://www.news-medical.net/news/20230328/The-connection-between-gut-microbiota-the-gute28093brain-axis-and-brain-aging-can-polyphenols-have-an-impact.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Compusul din ceai verde ce ar putea reduce sensibilitatea dentară
  • Dansul poate inversa semnele de îmbătrânire din creier
  • Polifenolii din vin și beneficiile asupra sănătății orale
  •