Poluarea aerului și exercițiile fizice: când să faci mai multe sau mai puține

©

Autor:

Poluarea aerului și exercițiile fizice: când să faci mai multe sau mai puține
Potrivit unui studiu, exercițiile fizice sunt importante în prevenirea bolilor cardiovasculare la tineri, atâta timp cât aceștia nu desfășoră o activitate foarte intensă în zilele în care nivelurile de poluare a aerului sunt ridicate. În prezentul studiu au fost inplicate 1,5 milioane de persoane, iar rezultatele au fost publicate în revista European Heart Journal.
Până în prezent, datele despre legătura dintre beneficiile activității fizice în aer liber asupra sănătății și efectele potențial nocive ale poluării aerului erau puține.

Cercetătorii de la Universitatea din Seul au analizat informații privind tineri coreeni care locuiesc în mediul urban și care au fost supuși la două examinări medicale consecutive, pe parcursul a două perioade de screening: 2009-2010 și 2011-2012. Ei au monitorizat participanții din ianuarie 2013 până în decembrie 2018.

La fiecare control medical, parcipianții au completat un chestionar privind activitatea lor fizică în ultimele șapte zile, aceste informații fiind ulterior convertite în unități de sarcină echivalentă metabolică (MET) minute pe săptămână (MET-min/săptămână). Participanții au fost împărțiți în patru grupe: 0,1-499,500-999 și 1000 sau mai multe MET-min/săptămână.

Cercetătorii au calculat, de asemenea, nivelurile medii anuale de poluare a aerului, utilizând date din Sistemul Național de Monitorizare a Aerului Ambiental din Coreea de Sud. Nivelul de expunere la poluarea aerului a fost clasificat în două categorii: scăzut până la moderat și ridicat.

Dr. Seong Raw Kim, autorul principal al studiului, spune că au constatat că la adulții tineri, cu vârste cuprinse între 20 și 39 de ani, riscul bolilor cardiovasculare a crescut pe măsură ce nivelul activității fizice a scăzut între cele două perioade de screening, în grupul cu expunere la niveluri scăzute de poluare a aerului.

Cu toate acestea, în grupul cu expunere la niveluri ridicate de poluare a aerului, creșterea nivelului activității fizice la peste 1000 MET-min/săptămână ar putea afecta negativ sănătatea cardiovasculară. Aceasta este o observație importantă, care sugerează că, spre deosebire de persoanele cu vârstă peste 40 de ani, activitatea fizică excesivă nu poate fi întotdeauna benefică pentru sănătatea cardiovasculară în cazul adulților mai tineri, atunci când nivelul de poluare a aerului este ridicat.

Oamenii de știință au ajustat rezultatele pentru a ține cont de factori care le-ar putea influența, precum: vârstă, sex, venitul, indicele de masă corporală, fumatul și consumul de alcool. În perioada de monitorizare s-au înregistrat 8.706 afecțiuni cardiovasculare.

Profesorul Sang Min Park spune că, în general, rezultatele obținute au aratat că activitatea fizică este asociată cu un risc mai redus de a dezvolta boli cardiovasculare în rândul tinerilor. Cu toate acestea, atunci când nivelul recomandat (de 500-999 MET-min/săptămână) este depășit, iar nivelul de poluare a aerului este ridicat, pot apărea efecte negative.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 31-03-2021 | creare: 31-03-2021 | Vizite: 410
Bibliografie
Air pollution and physical exercise: When to do more or less, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/03/210329200307.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Alegerile alimentare pot contribui la reducerea emisiilor ce produc efectul de seră și modificările climatice
  • Riscuri noi de deficiențe nutriționale odată cu creșterea nivelului de CO2
  • Efectele poluării asupra organismului
  •