Poluarea auto ucide 10.000 de persoane în fiecare an în Uniunea Europeană

©

Autor:

Poluarea auto ucide 10.000 de persoane în fiecare an în Uniunea Europeană
Mai multe state din lume intenționează să interzică autoturismele care funcționează cu benzină sau motorină până în 2030-2040, în încercarea de a opri decesul din cauza afecțiunilor asociate cu poluarea. Potrivit studiului publicat în jurnalul Environmental Research Letters, cu cât mai repede dispare motorul cu combustie internă, cu atât mai bine.

Datele arată că în fiecare an până la 10.000 de persoane își pierd viața prematur în Uniunea Europeană, din cauza vehiculelor care funcționează cu motorină. Doar din vina emisiilor de oxizi de azot suplimentare - emisiile care depășesc în mod intenționat și ilegal limita impusă de autoritățile în sănătate - numărul deceselor începând cu anul 2013 este de 4.560.

Poluarea aerului este responsabilă pentru scăderea speranței de viață cu până la zece ani și, cu cât particulele emise sunt mai fine, cu atât efectul este mai nociv - în speță, prevalența bolilor cardiovasculare și respiratorii. Deși atât benzina, cât și motorina emit pulberi sedimentabile, arderea motorinei eliberează mai multe particule de tip PM10 și PM 2,5, care rămân blocate în căile respiratorii. Acestea sunt nocive pentru oricine, dar pot fi fatale pentru cei cu sistemul imunitar slăbit, sau care suferă de astm, sau pentru persoanele prea tinere ori prea în vârstă.

Dintre toate staele europene, plus Elveția și Norvegia, cercetătorii au descoperit că Italia este cel mai mare poluator, cu 2.810 decese anual legate de poluarea cu emisii diesel. Urmează Germania (2.070 decese), Franța (1.430) și Marea Britanie (640).

Din păcate, problema nu se limitează la motorină. Centralele care ard cărbuni, șantierele și altele asemenea duc la decesul a 425.000 de persoane în fiecare an în Uniunea Europeană. Echipa de cercetători condusă de Institutul Internațional pentru Analiza Sistemelor Aplicate și Institutul Meteorologic Norvegian a remarcat faptul că 90% dintre aceste decese au cauză afecțiuni cardiovasculare sau respiratorii.

Din fericire, guvernele din țări ca Franța, Marea Britanie și China au în vedere interzicerea autovehiculelor propulsate de motoare cu combustibil fosil.

Sursa: IFLScience

Data actualizare: 05-02-2019 | creare: 19-09-2017 | Vizite: 932
Bibliografie
Diesel Vehicle Pollution Kills 10,000 People Per Year In The European Union, link: https://www.iflscience.com/health-and-medicine/diesel-vehicle-pollution-kills-10000-people-per-year-european-union/
Impact of excess NOx emissions from diesel cars on air quality, public health and eutrophication in Europe, link: https://iopscience.iop.org/article/10.1088/1748-9326/aa8850
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Riscul de demență, asociat cu poluarea și deficitul de vitamina D
  • Viteza ideală de mers sau pedalat pentru a inhala cât mai puțin aer poluat
  • Rata fertilității ar putea fi influențată de calitatea aerului
  •