Poluarea cu plumb, monitorizata

Data publicării: 08-12-2007

In contextul alinierii legislatiei romanesti la legislatia europeana, Ministerul Sanatatii Publice a emis un proiect de ordin pentru aprobarea Metodologiei specifice pentru screening biologic al populatiei in expunerea la plumb.
    Transpunerea acestei directive europene a fost necesara atat ca obligatie asumata,  cat si pe baza datelor si studiilor existente la nivel national, din care reiese ca nivelul expunerii la plumb este ridicat, iar plumbemiile la copii depasesc cu mult limitele considerate sigure pentru sanatate.
     Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), in cadrul programului de elaborare a unui sistem de indicatori de mediu si sanatate (ENHIS) considera expunerea la plumbul din mediu si plumbemia populatiei printre indicatorii principali de mediu si sanatate ce ar fi recomandabil sa fie monitorizati.
    Planul de actiune OMS , "Children's Environment and Health Action Plan for Europe (CEHAPE)", adoptat de ministrii europeni la cea de-a IV-a Conferinta ministeriala de mediu si sanatate, Budapesta 2004, are printre obiectivele prioritare regionale (RPG) asigurarea unui aer curat si a unui mediu de viata fara substante chimice, incluzand expunerea la plumbul din mediul de viata al copiilor.
    Plumbul este unul dintre poluantii obigatoriu de monitorizat si in aerul atmosferic, in contextul aquis-ului comunitar de mediu, transpus prin ordinul ministrului Apelor si Protectiei Mediului pentru aprobarea normativului privind stabilirea valorilor limita, a valorilor de prag si a criteriilor si metodelor de evaluare a dioxidului de sulf, dioxidului de azot si oxizilor de azot, pulberilor in suspensie (PM10 si PM2,5), plumbului, benzenului, monoxidului de carbon si ozonului in aerul inconjurator.
    Expunerea la plumbul din mediul inconjurator este inca o problema in marile orase, datorita traficului auto si plumbului din benzina, care este remanent in mediu zeci de ani, si dupa incetarea utilizarii lui.
    In zonele de metalurgie neferoasa, expunerea populatiei la plumb, in zonele poluate istoric este inca o mare problema de sanatate publica.
    In acest context, screeningul are ca scop identificarea zonelor poluate, a populatiei afectate, a nivelelor de expunere a populatiei pentru a putea, in cunostinta de cauza, sa se propuna actiuni concrete de interventie, atat asupra mediului poluat, cat si de protejare a starii de sanatate a populatiei. Metodologia propusa are in vedere determinarea zonelor/ariilor poluate, a cailor de expunere (in principal aer, sol, praf, praf de casa), a nivelelor de expunere populationala (stabilite prin determinarea plumbemiei), analiza statistica in functie de diferiti factori economico-sociali si comportamentali solicitati in chestionar.
    Proiectul legislativ are in vedere numai populatia generala care este expusa la plumbul din mediul de viata, expusa fara voie acestui risc.
    Prof. dr. Victor Voicu, specialist in toxicologie, a declarat pentru ROMPRES ca metalele grele afecteaza practic difuz organismele, dand afectiuni multiple.Cele mai frecvente afectiuni sunt sindromul hematologic si renal la copii, anemie, tulburari ale sistemului nervos central periferic.El a mentionat ca in Romania utilizarea benzinei cu plumb s-a prelungit foarte mult daunand vegetatiei, animalelor si implicit oamenilor.La aceasta poluare se adauga poluarea industriala, in legatura cu care prof. dr. Voicu a evidentiat poluarea ghetii de la Polul Nord, ca urmare a poluarii industriale.
    Specialistul a adus in discutie necesitatea existentei unei preocupari din partea autoritatilor pentru reducerea poluarii.
    Proiectul de ordin va sta pe site -ul  MSP 30 de zile, pentru dezbatere publica, dupa care va fi publicat in MO, urmand ca in cursul anului viitor sa se aplice.
08-12-2007, Vizualizari 1724
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.