ROmedic Firme medicale Dispozitive de masura, control si diagnostic

Firele de sutură - caracteristici și utilitate

Autor: Polymed Trade

Firele de sutură sunt materiale destinate închiderii plăgilor caracterizate prin discontinuitatea țesuturilor, permițând, astfel, cicatrizarea și vindecarea țesutului.

Acestea pot fi, în funcție de materialele din care sunt obținute, absorbite de către organism sau nu, caz în care este necesară retragerea acestora după vindecare.

 

Firelel de sutură resorbabile sunt realizate din:

 

- acid poliglicolic (PGA) - este absorbit în corp în decurs de 50-90 de zile și este indicat pentru suturarea țesuturilor moi, inclusiv în oftalmologie. Nu se recomandă, însă, utilizarea în procedurile cardiovasculare sau neurologice.

polidioxanonă (PDO) - monofilament util în microchirurgie sau chirurgie oftalmologică, nefolosit în procedurile cardiovasculare sau asupra sistemului nervos central, cu absorbție în interval de 180-220 zile.

 

Firele de sutură neresorbabile se obțin din:

 

polipropilenă - material sintetic, utilizat, cu precădere, în intervențiile cardiovasculare și în chirurgia plastică;

poliester - material nereserobabil, indicat pentru țesuturile moi, inclusiv în oftalmologie, dar nepotrivit pentru țesuturile cardiovasculare sau neurologice;

nylon - monofilament format din fibre textile ale polimerilor sintetici, utilizat pentru suturi ale rănilor de suprafață, în chirurgia plastică, ortopedică, microchirurgie și oftalmologie;

mătase - material natural, de diferite mărimi în funcție de numărul de fibre folosite, indicat pentru suturarea țesuturilor moi (inclusiv în oftalmologie), dar nu și pentru țesuturile sistemului nervos central sau cardiovasculare.

 

Pentru a obține rezultatele așteptate, firul de sutură trebuie să fie:

 

- potrivit pentru orice tip de țesut;

- flexibil;

- sigur, fix, cu înnodare rapidă;

- rezistent la rupere și îndoire;

- subțire, ușor manevrabil;

- să provoace o reacție minimă (este normal ca organismul să aibă un răspuns în fața unui corp străin);

- să nu absoarbă lichide;

- să împiedice dezvoltarea bacteriilor;

- să nu secționeze țesuturile.

 

Polymed Trade vă pune la dispoziție toate aceste tipuri de fire de sutură, într-o ofertă avantajoasă. Vezi oferta noastră!