ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Ortopedie și traumatologie Ortopedie și traumatologie Bucuresti

Ce trebuie să ştim despre ruptura de ligament încrucișat

Ce trebuie să ştim despre ruptura de ligament încrucișat
Autor: Dr. Dragos Popescu

Cât de important pentru genunchi este ligamentul încrucișat anterior?

Este vorba despre unul dintre cele mai importante ligamente ale genunchiului. Rolul său principal este acela de stabilizator al genunchiului în mișcările de translație anterioară (deplasare în față) și mai ales pivotare (răsucire). Orice ruptură a acestui ligament determină o instabilitate a genunchiului pentru mișcările de tip săritură, alergat cu schimbări de direcție, etc.

 

Cum se diagnostichează această leziune?

Diagnosticul este în primul rând clinic. Există câteva manevre de explorare a genunchiului care ne indică cu exactitate dacă acest ligament este rupt. Un ortoped cu experiență, după un examen clinic și cunoscând mecanismul de producere a leziunii, poate pune un diagnostic în marea majoritate a cazurilor. Apoi evident trebuie confirmat cu un RMN. Mai mult, cu un RMN putem afla și dacă există leziuni adiționale ale meniscurilor sau cartilajului, leziuni care se asociază cu destulă frecvență. 

  

O radiografie simplă făcută la Urgență ne-ar ajuta cu ceva?

Nu. O radiografie simplă nu ne aduce nici un fel de informație despre această leziune. Doar în anumite situalii, mai frecvente la copii, se poate vedea o avulsie osoasă asociată rupturii acestui ligament.

  

Înțeleg că această leziune ar putea avea consecințe asupra articulației genunchiului dacă nu este tratată?

Da, și încă foarte importante. Gândiți-vă la o mașină care are un “joc” la o bucșă. În timp apare o uzură dacă nu este schimbată. Același lucru se întâmplă și cu ruptura acestui ligament. În timp, datorită acestui “joc” în articulație pot apărea leziuni de menisc și de cartilaj. Iar mai apoi, dacă un este tratată poate apare o artroză precoce a articulației.

  

Deci o ruptură de ligament încrucișat anterior trebuie tratată întotdeauna?

Ligamentul încrucișat anterior este un ligament care din păcate odată rupt nu cicatrizează, și atunci trebuie reconstruit, refăcut. Este esențial pentru a putea avea o viață activă, vorbim în special de sport. Singura excepție când am putea evita o operație de reconstrucție de ligament încrucișat anterior  ar fi persoanele mai în vârstă și sedentare. 

  

Să înțeleg că este o leziune frecventă la sportivi?

Da, și nu numai. Este practic leziunea ligamentară cea mai frecventă la persoanele care practică sport, indiferent dacă este de performanță sau nu. În general, sporturile de contact sunt cele mai vizate precum fotbal, baschet, handbal, rugby, schi, etc.

 

Și cum se reface acest ligament?

Operația de reconstrucția a ligamentului încrucișat – ligamentoplastia – se face artroscopic, cu incizii mici și neinvaziv. În ultimii ani s-a dezvoltat o tehnică cât mai anatomică, cu ideea de a reface acest ligament în poziția și cu caracteristicile celui rupt inițial. Practic se înlocuiește ligamentul rupt cu unul nou, reconstruit dintr-o grefă tendinoasă, cele mai frecvente fiind tendoanele ischio-gambiere, tendonul rotulian sau cvadricipital.

  

Este complicată această operație?

Nu este complicată pentru cine știe să o facă. Evident experiența chirurgului ortoped își spune cuvântul. Cu cât chirurgul este mai “supraspecializat” în această operație, cu atât probabilitatea de a avea anumite erori este mai mică și, dacă apar, este mai probabil să le soluționeze pe loc. 

  

După operație recuperarea este rapidă?

Atât tehnicile de operație cât și recuperarea s-au schimbat mult. Practic, imediat după operația de reconstrucție de LIA se începe recuperarea. Evident, sub o urmărire de specialitate. Există o fază inițială, aproximativ 2-3 luni, până când grefa pe care am introdus-o în articulație se integrează, așa numită “ligamentizare”. În această perioadă genunchiul trebuie protejat de mișcări bruște și impact dar în același timp trebuie recuperate mobilitatea, forța musculară și echilibrul. După această fază, recuperare poate fi mai agresivă.

  

Pentru sportivi recuperarea este diferită?

:) Sportivii sunt o populație de risc. De ce? Ei nu prea au răbdare, mai ales cei foarte tineri, sub 20 de ani. Tind să mimizeze importanța unei bune recuperări, această fiind la fel de importantă pentru revenirea lor la joc ca și operația în sine. Dacă un sportiv revine la sportul de performanță nefiind bine recuperat, consecințele pot fi dezastroase. Gândiți-vă că acel sportiv, cu un genunchi sănătos 100%, s-a putut leziona. Dacă musculatura și mai ales reacția și contracția corectă a acesteia nu sunt bine recuperate, atunci propabilitatea să aibă o nouă ruptură de ligament este și mai mare.

  

Ce îi puteți recomanda unui pacient care are această leziune?

În primul rând să meargă la un specialist. Apoi, în funcție de nivelul său de activitate și de vârstă, dacă decide să se opereze, să o facă cu un chirurg ortoped cu experiență în acest tip de operație.

  

Aflați mai multe detalii pe www.chirurgiagenunchiului.ro/ligament/tipuri-de-tratament-ligament/leziuni-de-ligament-incrucisat-anterior/

 
Programare