Porcii semisalbatici, ademeniti pentru a fi vaccinati antipestos

Data publicării: 30-11--0001

Porcii semisalbatici din Insula Mica a Brailei sunt ademeniti cu mancare de catre specialistii sanitar-veterinari, pentru a fi vaccinati impotriva pestei porcine, boala care a fost depistata pe aceste locuri la inceputul lunii, transmite corespondentul ROMPRES.
    Operatiunea decurge nesperat de bine, in conditiile in care porcii semisalbatici, peste 2.500 la numar, sunt raspanditi pe 26 de mii de hectare, pana in prezent medicii reusind sa vaccineze 1.500 dintre acestia.
    Animalele sunt flamande si sunt usor de ademenit cu mancare in cele 12 tarcuri special amenajate de catre patru echipe formate din trei tehnicieni veterinari, un medic veterinar si cinci membri ai Serviciului Voluntar pentru Situatii de Urgenta din comuna Marasu.
    Porcii prinsi sunt vaccinati, apoi sunt tatuati cu insemnul "V", de la "vaccin viu", dupa care li se da drumul inapoi in salbaticie, iar potrivit specialistilor DSV, daca nu apar alte probleme, actiunea de vaccinare s-ar putea incheia miercuri seara.
    Parcul Natural Balta Mica a Brailei a intrat in carantina de gradul II pe 9 octombrie, dupa ce trei porci semisalbatici au fost gasiti morti, iar analizele de laborator au confirmat existenta pestei porcine.
    Deoarece pesta porcina este o boala care ucide in timp scurt porcii de pe suprafete foarte intinse, s-a luat masura vaccinarii tuturor porcinelor din gospodariile din Insula Mare a Brailei, precum si a celor din Parcul Natural Balta Mica a Brailei.
    Balta Mica a Brailei, rezervatie naturala unde se poate ajunge doar cu barca, cuprinde sapte insule si ostroave mari, ce insumeaza 152 kilometri patrati, intinzandu-se de la Braila pana la podul peste Dunare, de la Giurgeni - Vadul Oii.
    Caracteristice acestei zone sunt bratele Dunarii care inconjoara Balta Mica a Brailei, canalele marginite de siruri de salcii, lacurile partial acoperite de vegetatie acvatica si inconjurate de stuf, papura si asociatiile vegetale forestiere, pajistile de lunca, padurile de lunca.
    Din totalul speciilor de pasari identificate aici, peste 40 se afla pe lista Directivei Pasari si 34 specii se afla pe lista Conventiei de la Berna.
Sursa: Rompres, Vizualizari 1774
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.