Posibila metoda pentru a distruge virusul HIV dintr-un organism infectat

Data publicării: 01-02-2008

Virusul HIV care provoaca SIDA reuseste sa se camufleze perfect in sistemul imunitar la organismului atacat, facand inutila interventia cu orice fel de medicamente de care dispune medicina in ziua de azi. Oamenii de stiinta au reusit insa sa descopere felul in care virusul HIV se camufleaza in organism si cerceteaza in prezent efectul pe care un medicament, folosit impotriva actiunii unui alt corp viral, il poate avea pentru a stop actiunea temutului virus HIV, informeaza Associated Press receptionata vineri de Rompres.
Medicii au incercat mult timp, fara succes, sa distruga ceea ce ei numesc "rezervoare de HIV in latenta", iar oamenii de stiinta de la University of Rochester au anuntat ca au reusit in sfarsit sa atace unul dintre aceste rezervoare - celule sanguine macrofage in care virusul HIV se camufleaza pentru a scapa de actiunea imunitara a organismului gazda.
Noua descoperire, publicata in numarul de joi al jurnalului Retrovirology, prezinta pasii exacti urmati de virusul HIV pentru a se camufla in celulele macrofage si in plus ridica sperante cu privire la un medicament deja existent - miltefosin, folosit impotriva leishmaniozei braziliene (o boala tropicala parazitara), medicament care ar putea bloca mecanismul de camuflare folosit de virusul HIV care astfel ar putea fi identificat si distrus.
"HIV este un virus foarte viclean, care isi construieste o serie de fortificatii pentru a-si proteja casa de actiunea agentilor care l-ar putea distruge. Daca reusim sa indepartam aceste fortificatii, atunci casa acestui virus poate fi distrusa" a comentat Dr. Baek Kim, unul dintre autorii descoperirii.
Medicamentele moderne au reusit sa transforme infectia cu HIV dintr-o sumara condamnare la moarte a pacientului, intr-o lunga si chinuitoare boala cronica. Totusi, aceste medicamente nu pot elimina din organism virusul HIV pentru ca nu pot patrunde dincolo de aceste "fortificatii" in rezervoarele in care HIV se afla in stare de latenta si se poate reactiva oricand.
Unul dintre aceste rezervoare ale virusului HIV in organism se afla in asa-numitele celule de memorie T (limfocitele T). Aceste celule sunt specializate in a retine raspunsul imunitar al organismului la un moment dat, astfel incat, spre exemplu, daca faci pojar in copilarie, organismul devine imun si nu te poti imbolnavi inca o data de pojar de-a lungul vietii.
Limfocitele T traiesc timp de zeci de ani, devenind astfel locul perfect pentru ca virusul HIV sa se ascunda in organism.
Celulele macrofage, un alt tip de celule imunitare, asigura o a doua locatie de camuflaj pentru HIV. Aceste celule se deplaseaza prin organism in fluxul sanguin in cautarea agentilor patogeni intrusi pe care ii ataca si ii distrug. In cazul in care insusi celulele macrofage sunt atacate, devenind spre exemplu infectate de un virus, ele sunt programate genetic sa se sinucida. Virusul HIV reuseste insa sa le mentina active, lung timp dupa ce durata lor naturala de viata s-a terminat.
"Pana in prezent nimeni nu a reusit sa descopere o modalitate de a distruge acest rezervor de HIV in latenta din celulele macrofage. Acum atentia se indreapta nu spre uciderea virusului HIV din aceste celule, ci spre uciderea insusi a celulelor macrofage", a explicat Dr. Kuan-Teh Jeang, specialist in HIV de la National Institutes of Health (SUA).
Echipa de oameni de stiinta de la Universitatea Rochester a descoperit faptul ca virusul HIV produce o proteina care activeaza un mecanism aparte de supravietuire a celulei gazda. Dupa un proces ce se desfasoara in mai multe etape, virusul HIV ajunge sa activeze enzima protein-tirozin-kinaze (Akt) care impiedica declansarea mecanismului de sinucidere al celulei infectate.
Vestile bune aduse de aceasta descoperire se refera la faptul ca enzima Akt a fost deja vizata de oamenii de stiinta pentru ca actioneaza in anumite tipuri de cancer, iar astfel oncologii au cautat diverse metode de a o ataca. Prof. Kim a studiat in laborator actiunea unor medicamente, folosite de oncologi pentru a ataca enzima Akt, asupra unor celulele macrofage infectate cu HIV si a constatat ca aceste celule pot fi ucise. Rezultatele cele mai bune au fost obtinute folosind doua medicamente din aceasi familie, miltefosin si respectiv perifosin, care au ucis rapid celulele macrofage infectate.
Perifosinul este in prezent studiat ca un posibil medicament impotriva cancerului, iar miltefosinul este folosit in special in cazurile de leishmanioza braziliana.
Urmatoarea etapa de studiu necesara este testarea actiunii acestor medicamente pe animale (maimute infectate cu virusul SIV - corespondentul HIV la maimute) si apoi pe oameni pentru a se observa daca ataca intr-adevar eficient celulele macrofage infectate cu HIV.
01-02-2008, Vizualizari 1627
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.