Potrivit cercetărilor, sucul de morcovi potențează răspunsul imun și reduce inflamația

©

Autor:

Potrivit cercetărilor, sucul de morcovi potențează răspunsul imun și reduce inflamația
Inflamația cronică este asociată cu diabetul, cancerul și bolile cardiovasculare. Morcovii, fiind o sursă bogată în compușii bioactivi falcarinol (FaOH) și falcarindiol (FaDOH), par a fi promițători în recuperarea în urma bolilor datorită proprietăților lor antiinflamatorii, antidiabetice, antiproliferative și antitumorale.
Un studiu din Danemarca a investigat impactul consumului de suc de morcovi asupra mediatorilor inflamatorii acuți și răspunsurilor imune innăscute în sângele uman. Studiul a implicat 14 voluntari sănătoși, cărora li s-a interzis consumul de medicamente antiinflamatorii nesteroidiene (NSAID-uri) sau produse din morcovi cu 48 de ore înainte de studiu. S-a folosit sucul de morcovi preparat din pudră organică, iar mostrele de sânge au fost colectate înainte și la o oră după consumul sucului.

Markerii inflamatori din plasmă au fost analizați pentru 44 de citokine și chemokine. În mostrele de plasmă stimulate cu lipopolizaharidă (LPS), s-a observat o creștere semnificativă a anumitor citokine pro-inflamatorii și anti-inflamatorii, cum ar fi IFN-γ, IL-17A, IL-17B, IL-17D și IL-23, după consumul de suc de morcovi.

Studiul a subliniat rolul dual al IL-17A în sănătate și boală, subliniind importanța sa în răspunsurile imune și asocierea cu tulburările inflamatorii cronice, bolile autoimune și cancerul. Roluri similare contrastante au fost observate pentru alte citokine precum IL-17B și IL-22. Creșterea nivelurilor de IL-17D poate contribui la un efect antiinflamator. De asemenea, IL-22 a fost arătat că țintește celulele epiteliale și de stromă, îmbunătățind regenerarea țesuturilor și vindecarea rănilor.

Studiul a evidențiat că consumul de suc de morcovi modulează secreția anumitor citokine, atât în condiții normale, cât și în răspuns la inflamație, subliniind potențialul componentelor dietetice în influențarea răspunsurilor imune și a inflamației. Cu toate acestea, datorită naturii sale ex vivo, sunt necesare studii clinice suplimentare pentru a înțelege pe deplin efectele benefice ale consumului de morcovi legate de inflamație și răspunsurile imune.

sursa: News Medical
foto: udra11 / Shutterstock

Data actualizare: 06-12-2023 | creare: 06-12-2023 | Vizite: 448
Bibliografie
Carrot juice boosts immune response, cuts inflammation, new study reveals, link: https://www.news-medical.net/news/20231204/Carrot-juice-boosts-immune-response-cuts-inflammation-new-study-reveals.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Deplasarea pe jos sau cu bicicleta în fiecare zi la serviciu scade inflamația în corp
  • Cum ne protejează postul alimentar de inflamație
  • Canagliflozina (inhibitor SGLT2) atenuează progresia aterosclerozei prin reducerea inflamației, stresului oxidativ și stimularea autofagiei
  •