Praluent, un medicament pentru reducerea colesterolului a fost asociat cu reducerea riscului de deces

©

Autor:

Praluent, un medicament pentru reducerea colesterolului a fost asociat cu reducerea riscului de deces

Praluent sau alirocumab face parte din clasa medicamentelor hipocolesterolemiante, iar administrarea sa a fost asociată cu reducerea cu 15% a riscului de a dezvolta evenimente cardio- sau cerebrovasculare (infarct miocardic, accident vascular cerebral).


De asemenea, alirocumab a fost asociat cu scăderea riscului general de deces cu 15%, marcând primele dovezi ale eficienței acestei noi clase de medicamente pentru reducerea colesterolului, cea a inhibitorilor de PCSK9, și a rolului acesteia în prelungirea duratei de viață.


Rezultatele studiului au fost prezentate pentru prima dată în cadrul Conferinței Colegiului American de Cardiologie din Orlando (Florida) și a constat într-un trial internațional la care au luat parte aproximativ 19,000 de pacienți selectați aleatoriu, fie pentru a primi alirocumab sau placebo.

Beneficiile administrării medicamentului au fost chiar mai mari în rândul pacienților cu valori ale LDL-colesterolului sau așa-numitul „colesterol rău” - mai mari de 100 mg/dL, valori rezistente la alte intevenții în vederea reducerii fracției lipidice. După administrarea timp de 2 ani a medicamentului, în acest grup s-a constatat o reducere cu 29% a riscului general de deces.

Inhibitorii de PCSK9 sunt anticorpi monoclonali cu rol în identificarea și ulterior inhibarea unei proteine specifice de la nivelul ficatului (proprotein convertaza subtilisin kexin tip 9) și care induce reducerea dramatică a concetrațiilor circulante de LDL-colesterol.

Inhibitorii de PCSK9 sunt indicați în hipercolesterolemia familială în formă heterozigotă (primară) sau în bolile cardiovasculare aterosclerotice manifeste clinic.

Cercetătorii susțin că, în urma administrării sub formă injectabilă la fiecare 2 până la 4 săptămâni, ar putea depăși eficiența statinelor care constituie în acest moment prima linie de tratament a hipercolesterolemiei.


Pentru a confirma beneficiile inhibitorilor de PCSK 9, în mod particular a alirocumabului, asupra mortalității și pentru a verifica dacă rezultatele pot fi replicate sunt necesare studii suplimentare.


Philippe Gabriel Steg, șeful secției de cardiologie din cadrul Spitalului Bichat din Paris consideră că rezultatele sunt promițătoare și susține că „pot modifica modul în care privim aceste medicamente; nu vorbim doar de prevenirea evenimentelor cardio- și cerebrovasculare fatale și nonfatale, ci de însăși o strategie de a prezerva viața.” Costurile foarte mari constituie însă un obstacol în ceea ce privește accesul la o astfel de terapie performantă, adaugă acesta.


Sursa: Medical Xpress


Data actualizare: 12-07-2020 | creare: 13-03-2018 | Vizite: 1554
Bibliografie
Anti-cholesterol drug Praluent cuts death risk, link: https://medicalxpress.com/news/2018-03-anti-cholesterol-drug-praluent-death.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Un „vaccin” împotriva colesterolului ar putea preveni afecțiunile cardiace
  • Ar putea exista o asociere între calciu și colesterol
  • Statinele cresc cu peste 30% riscul de diabet la persoanele cu predispoziție pentru boală
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum