Premieră națională în tratamentul bolii Parkinson, la Arcadia

Data publicării: 10-07-2024

Premieră națională în tratamentul bolii Parkinson, la Arcadia În premieră națională, într-o rețea medicală privată, în Centrul de excelență pentru managementul clinic al pacientului cu boală Parkinson și tulburări de mișcare Arcadia se realizează tratamentul inovativ al bolii Parkinson prin infuzia subcutanată continuă a levodopa. Levodopa, precursor al neurotransmițătorului dopamină, acționează în neuronii dopaminergici, unde se transformă rapid în dopamină și compensează deficitul acesteia, prezent în Boala Parkinson.
Boala Parkinson înregistrează cea mai rapidă creștere a incidenței și a prevalenței dintre toate afecțiunile neurologice. Cea mai cunoscută dintre tulburările de mișcare hipokinetice, boala Parkinson se caracterizează prin tremor, rigiditate și mișcare lentă, adesea însoțită de instabilitate posturală. Degenerarea neuronilor producători de dopamină din creier conduce la anomalii în circuitele ganglionilor bazali, cauzând simptomele motorii caracteristice ale bolii Parkinson.

Boala Parkinson este o patologie cronică, degenerativă, cu evoluție lent invalidantă, cu debut insidios. Pentru controlul simptomelor, diagnosticul precoce este foarte important, ținând cont că boala debutează cu până la 20 de ani anterior apariției primelor semne motorii. Metodele inovative de tratament au rolul de ameliorare a manifestărilor acestei afecțiuni și de extindere a calității vieții pacienților și a familiilor acestora.

Infuzia subcutanată continuă a levodopa, tratament în premieră națională în Rețeaua Medicală Arcadia, cu decontare CAS

În Centrul de excelență pentru managementul clinic al pacientului cu boală Parkinson și tulburări de mișcare Arcadia se implementează terapii inovatoare pentru boala Parkinson.

Dr. Vlad Pădurariu, medic primar Neurologie, coordonatorul Centrului: „Infuzia subcutanată continuă de levodopa se realizează cu ajutorul unei pompe portabile, conectate la un tub la care este atașat un ac fin, introdus sub piele și fixat pentru a fi menținut în aceeași poziție. Astfel, asigurăm un flux continuu de medicament, pe tot parcursul zilei. Rezultatele sunt imediate și au un impact pozitiv asupra controlului manifestărilor motorii ale bolii Parkinson. Acest tip de tratament, pe care îl realizăm în premieră națională în Rețeaua Medicală Arcadia, imediat ce a devenit disponibil pe piață și a primit compensarea prin CAS, are rolul de a reduce semnificativ fluctuațiile motorii și variabilitatea răspunsului la tratament și de a îmbunătăți calitatea vieții. Acest tip de tratament completează opțiunile deja disponibile în Centru pentru pacientul cu boală Parkinson avansată, printre care infuzia continuă cu gel intestinal.”

Avantajele pe care le are pacientul sunt multiple. Tratamentul prin infuzie este minim invaziv și asigură eliberarea continuă a medicamentului, cu rol în controlul eficient al simptomelor. În plus, este redusă necesitatea de administrare orală a medicamentelor.

Pe lângă infuzia subcutanată continuă a levodopa, în Centrul de excelență pentru managementul clinic al pacientului cu boală Parkinson și tulburări de mișcare Arcadia, planul de tratament al pacienților poate conține infuzia intestinală continuă a levodopa sau infuzia subcutanată continuă a apomorfinei, agonist al dopaminei, în funcție de particularitățile fiecărui caz. Tratamentul bolii Parkinson se realizează în echipă multidisciplinară, având la bază sistemul integrat de servicii medicale din Rețeaua Medicală Arcadia.

Centrul de excelență pentru managementul clinic al pacientului cu boală Parkinson și tulburări de mișcare înseamnă evaluare complexă a pacientului, abordare multidisciplinară, metode moderne de tratament avansat, îngrijire specializată, educație și sprijin continuu.

Despre Arcadia – Spitale și Centre Medicale 

Arcadia – Spitale și Centre Medicale este cea mai mare rețea medicală multidisciplinară privată din zona de Nord-Est, fondată pe o structură complexă, în continuă dezvoltare.   
Echipa medicală de elită, tehnologia de ultimă generație, mediul confortabil și dotările premium sunt doar o parte dintre motivele pentru care Arcadia – Spitale și Centre Medicale este lider de sănătate în regiunea Moldovei.
Sursa: Arcadia Medical, 10-07-2024, Vizualizari 36
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.