Preşedintele Societăţii Medicilor de Familie Brăila: Tragem un semnal de alarmă către decidenţi să ne elibereze de restricţii

Data publicării: 13-10-2018

Restricţiile în activitatea de prescriere a medicamentelor, funcţionarea deficitară a sistemului electronic al cardului de sănătate, dar şi nemulţumirile legate de venituri au fost printre problemele discutate la Conferinţa regională 'Medicina de familie - prima linie în asistenţa primară', care se desfăşoară, timp de trei zile, la Brăila, şi reuneşte zeci de specialişti în cardiologie, nutriţie, obstetrică-ginecologie şi geriatrie.

"Noi, medicii de familie, suntem primii care venim în contact cu populaţia, iar atitudinea pe care o avem faţă de oameni nu este numai de profilaxie, dar şi curativă foarte mult, pentru că noi diagnosticăm, tratăm, urmărim o boală. În timp, lucrurile s-au schimbat, pentru că am fost limitaţi în activitatea noastră de regulile de prescriere şi de protocoalele terapeutice. Ni s-a limitat posibilitatea de a prescrie medicamentele pe care noi consideram că sunt necesare pacientului şi bolii lui. Limitarea aceasta a dus automat la creşterea numărului de bilete de trimitere către diverse specialităţi, care trebuie să ne dea scrisori medicale să putem prescrie respectivele medicamente. Este un non sens de fapt, pentru că suntem medici până la urmă, medicina de familie este o specialitate dificilă, pentru că trebuie să ştim foarte multe, din diverse specialităţi", a explicat preşedintele Societăţii Medicilor de Familie Brăila, dr. Viorica Naumov.

Potrivit lui Naumov, aceste restricţii care le sunt impuse le strică relaţia cu pacientul, care nu înţelege de ce trebuie să fie trimis la specialist, când ar putea fi tratat de medicul de familie, care îi ştie cel mai bine istoricul medical.

"Prin această conferinţă şi prin altele organizate în ţară, tragem un semnal de alarmă către decidenţi, să ne elibereze de multe dintre aceste restricţii, aşa încât să ne putem face meseria, profesia aşa cum trebuie. Ar fi în beneficiul pacienţilor, care nu vor mai fi nevoiţi să se programeze, să aştepte să le vină rândul la consultaţie pe specialitatea respectivă şi, uneori, pot rămâne fără medicamente o lună sau două. Un non sens este şi faptul că, dacă o scrisoare medicală a expirat, noi nu avem drept să îi continuăm pacientului prescrierea medicamentului respectiv până îi vine rândul la programare, pentru că suntem pasibili de a plăti acele medicamente ulterior ca casele judeţene de asigurări. Atunci starea pacientului se agravează, se pot întâmpla chiar la nenoriciri, omul ajunge în spital şi costurile se măresc", a afirmat Naumov.

Un alt motiv de nemulţumire în rândul medicilor de familie îl reprezintă funcţionarea deficitară a sistemului electronic al cardului de sănătate.

"Din păcate, nu mai departe de acum două zile, sistemul a funcţionat foarte prost, nu s-au putut valida consultaţii, nu s-au putut reţete. În 72 de ore trebuie validată o consultaţie, altfel ea nu mai este recunoscută de către sistem. Asta înseamnă că noi noaptea trebuie să prindem momentul potrivit în care putem valida reţetele şi consultaţiile. În fiecare zi când deschidem calculatorul şi începem prima consultaţie, ne uităm cu teamă oare astăzi ce probleme vor mai fi", a precizat Naumov.

În ceea ce priveşte veniturile medicilor de familie, care sunt "cu mult sub cele ale colegilor din sistemul medical", preşedintele Societăţii Medicilor de Familie Brăila a spus că "nici măcar nu are speranţe că se va rezolva ceva în acest sens".

"Nu avem promisiuni, nici măcar speranţe nu avem. Nu s-a mai discutat despre veniturile medicului de familie de la contractul anterior. Nici măcar nu mai suntem amintiţi ca specialitate care ar trebui luată în seamă de către Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate din păcate. Din fericire, în Brăila, nu avem deficit de medici de familie. Posturile deficitare s-au acoperit cu medici care au ieşit la pensie din sistemul medical militar şi au intrat în sistemul civil. Nu au venit medici tineri în sistem de ani de zile, ceea ce nu este bine. Avem în Brăila un număr mare de medici care au depăşit 65 de ani. Dacă ar fi să iasă la pensie acum şi în anii următori ar însemna că mare marte din cabinetele din Brăila şi pacienţii brăileni ar rămâne fără asistenţă medicală primară", a completat Naumov.

Devenită deja tradiţie, Conferinţa regională "Medicina de familie - prima linie în asistenţa primară", programată în perioada 11-13 octombrie, la Brăila, se află la cea de-a XIII-a ediţie şi a adus în atenţia participanţilor teme de interes pentru practica medicului de familie, considerat "piatra de bază" a sistemului medical.

Conferinţa este structurată pe cinci teme centrale: cardiologie, diabet, boli de nutriţie, obstretică-ginecologie şi geriatrie, iar printre lectorii invitaţi se numără prof. univ. dr. Daniela Bartoş, prof. univ. dr. Nicolae Calomfirescu, prof. univ. dr. Gabriel Ioan Prada, conf. univ. dr. Pavel Liliana Lăcrămioara, conf. univ. dr. Gabriela Lilios, conf. univ. dr. Cristina Maria Mihai, şef lucr. dr. Camelia Diaconu, dr. Ana Maria Balahura, dr. Elena Brănaru, dr. Ciprian Pop Began, dr. Adriana Mihalaş, dr. Andreea Moldovan, dr. Bogdan Moldovan, dr. Liliana Chiţanu, dr. Viorel Rusu, dr. Andreas Vythoukas.

Conferinţa este organizată de Societatea Medicilor de Medicină Generală/ Medicina Familiei Brăila.
Sursa: Agerpres, 13-10-2018, Vizualizari 184
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.