PREVIZIUNILE SĂPTĂMÂNII 17 - 23 DECEMBRIE

Data publicării: 17-12-2018

*** Preşedintele Klaus Iohannis va participa, luni şi marţi, la Viena, la Forumul la nivel înalt Africa-Europa. Conform Administraţiei Prezidenţiale, forumul îşi propune să consolideze parteneriatul pe termen lung al Uniunii Europene cu continentul african şi va pune accent pe stimularea investiţiilor sustenabile, crearea locurilor de muncă şi pe avansarea cooperării în era digitală.

Totodată, este vizată impulsionarea implicării sectorului privat şi fructificarea oportunităţilor de dezvoltare oferite de continentul african, în special în domeniul noilor tehnologii şi al digitalizării.

La forum vor fi reprezentate la nivel înalt statele membre UE, ale Uniunii Africane, instituţiile europene, precum şi instituţiile financiare internaţionale. Vor participa reprezentanţi ai mediului de afaceri de pe cele două continente, în special din domeniul inovaţiei, digitalizării şi start-up-urilor.

"Preşedintele Klaus Iohannis va reliefa, dincolo de provocările comune celor două continente, posibilităţile multiple de dialog şi domenii constructive de cooperare dintre Europa şi Africa, atât sub aspectul relaţiilor dintre Uniunea Europeană şi Uniunea Africană, cât şi între România şi statele din Africa", arată Administraţia Prezidenţială.

*** Luni, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie judecă ultimul termen al dosarului privind retrocedarea ilegală a unor terenuri din Constanţa şi Mamaia, în care sunt judecaţi, printre alţii, Radu Mazăre, Cristian Borcea şi Nicuşor Constantinescu. Cei trei au transmis că nu doresc să fie audiaţi în instanţă.

Doar Borcea s-a prezentat în sala de judecată la ultimul termen. Radu Mazăre a fugit din România în Madagascar, iar Nicuşor Constantinescu se află în detenţie, el având condamnări în alte dosare.

Procesul se află în faza de apel la Instanţa supremă.

În iulie 2017, fostul primar al municipiului Constanţa Radu Mazăre a fost condamnat de Curtea de Apel Bucureşti la 4 ani închisoare cu suspendare în dosarul privind retrocedarea ilegală a unor terenuri.

În acelaşi dosar, Nicuşor Constantinescu, fost preşedinte al CJ Constanţa, a fost condamnat la 3 ani închisoare cu suspendare, aceeaşi pedeapsă primind şi Dragoş Săvulescu, fost acţionar al echipei de fotbal Dinamo Bucureşti.

În schimb, Cristian Borcea, fost finanţator al clubului Dinamo, a fost achitat. O soluţie de achitare a primit şi notarul Jean Andrei, soţul Laurei Andrei, fost preşedinte al Tribunalului Bucureşti.

Totodată, Ramona Dospinescu, Cristian Tălpău, Nora Chircă şi Giorgică Giurgiucanu au primit câte 3 ani închisoare cu suspendare, restul inculpaţilor care apar în rechizitoriu fiind achitaţi.

*** ArCuB - Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti organizează, de luni până vineri, o serie de ateliere de creaţie şi dezvoltare personală adresate copiilor şi tinerilor cu vârste cuprinse între 5 şi 16 ani. Atelierele vor avea loc în intervalul orar 14,00 - 18,00, la sediul ArCuB din strada Lipscani.

Programul ''Atelierul Magic al lui Moş Crăciun'' cuprinde atât ateliere de creaţie dedicate meşteşugului şi lucrului manual, în cadrul cărora copiii vor avea ocazia, alături de spiriduşii lui Moş Crăciun, să conceapă mici obiecte de artizanat, cât şi atelierele ludice, care vor include activităţi cu animatori, jocuri diverse moderate de actori.

Din programul evenimentului fac parte şi ateliere de îndemânare. În cadrul unuia dintre acestea copiii vor învăţa să transforme un banal borcan într-un "felinar magic", iar în altul, folosindu-şi imaginaţia, vor decora o scoarţă de copac cu aţe colorate, culori acrilice, sclipici.

La încheierea atelierelor, se va organiza o sesiune de fotografie, cu accesorii specifice de Crăciun sau cu decoraţiunile realizate de copii, precum şi o expoziţie de obiecte şi picturi realizate de participanţi.

Intrarea este liberă.

*** Şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării va fi reluată miercuri, după ce marţea trecută a fost suspendată de preşedintele Klaus Iohannis, la solicitarea membrilor Consiliului, având în vedere faptul că ordinea de zi a cuprins tematici importante referitoare la apărarea ţării şi securitatea naţională, fapt care a generat discuţii prelungite.

Administraţia Prezidenţială preciza înainte de şedinţă că pe ordinea de zi a CSAT se află subiecte referitoare la planul de înzestrare a Armatei României pentru perioada 2019 - 2028, programul de activitate al Consiliului pentru anul viitor, planul de întrebuinţare a Forţelor Armate ale României care se trimit la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român în 2019, precum şi Planul Naţional de Priorităţi Informative pentru 2019.

La şedinţa de marţi au participat premierul Viorica Dăncilă, ministrul Apărării, Gabriel Leş, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, ministrul Economiei, Niculae Bădălău, ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, directorul SRI, Eduard Hellvig, şeful Statului Major al Apărării, Nicolae Ciucă, consilierul prezidenţial Ion Oprişor şi secretarul CSAT Mihai Şomordolea. Directorul SIE, Gabriel Vlase, nu a participat la reuniune, el fiind înlocuit de un adjunct.

Premierul Viorica Dăncilă declara miercurea trecută că în şedinţa CSAT a discutat cu preşedintele Klaus Iohannis doar problemele aflate pe ordinea de zi a reuniunii, precizând că subiectul bugetelor instituţiilor de securitate nu a fost abordat.

"Cred că vom discuta în cadrul şedinţei de miercuri (...). Nu am discutat despre angajări în cadrul SRI", a spus ea.

*** Miercuri, noile completuri de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie judecă mai multe dosare.

Dosarul DGASPC Teleorman, în care preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat în primă instanţă la 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare, a fost repartizat la completul 2 penal. Acest complet este format din cinci judecătoare: Simona Daniela Encean, Tatiana Lucia Rog, Alexandra Iuliana Rus, Luciana Mera şi Rodica Aida Popa.

Tot la acest complet a fost repartizat şi dosarul în care fosta şefă a DIICOT Alina Bica a depus o contestaţie în anulare la condamnarea definitivă.

La completul 1 penal - format din judecătorii Simona Cristina Neniţă, Iulian Dragomir, Constantin Epure, Marius Foitoş, Ionuţ Matei - au fost repartizate dosarele în care sunt judecaţi Victor Ponta şi Viorel Hrebenciuc.

De asemenea, la completul 3 penal - format din judecătorii Francisca Vasile, Silvia Cerbu, Ioana Bogdan, Anca Mădălina Alexandrescu, Ana Iancu - au fost repartizate dosarele în care sunt judecaţi Toni Greblă, Călin Popescu-Tăriceanu, Elena Udrea (contestaţie în anulare).

Înalta Curte a desemnat, joi, prin tragere la sorţi, componenţa noilor completuri de cinci judecători, valabile pentru anul 2018. În luna ianuarie, urmează să fie efectuată o nouă tragere la sorţi.

*** CCR va discuta, miercuri, mai multe sesizări de neconstituţionalitate:

* Sesizări în legătură cu Legea privind declasificarea unor documente - la jumătatea lunii noiembrie, plenul Camerei Deputaţilor a adoptat proiectul de lege privind declasificarea unor documente, care vizează Hotărârea CSAT nr. 17/2005, în baza căreia au fost încheiate protocoalele cu SRI. Un amendament adoptat de deputaţi în Comisia juridică prevede că se desecretizează toate protocoalele şi/sau acordurile de colaborare şi cooperare încheiate între instituţiile statului român, SRI, DNA, DIICOT, CSM şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte. Legea a fost reclamată la CCR de preşedintele Klaus Iohannis, care a motivat că, "prin modul în care a fost adoptată, precum şi prin conţinutul normativ", contravine unor norme şi principii constituţionale. Şi PNL şi USR susţin la CCR că propunerea legislativă a fost dezbătută şi adoptată conform procedurii de adoptare a legilor ordinare, deşi aceasta cuprinde dispoziţii care făceau necesară şi impuneau adoptarea sa sub forma unei legi organice. Critici cu privire la lege au fost înaintate şi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie;

* Sesizarea PNL privind numirea a şase membri ai Consiliului ASF - sunt vizaţi Leonardo Badea, Doina Dascălu, Marius Ovidiu Bota, Birtalan Jozsef, Aura Gabriela Socol şi Ovidiu Răzvan Wlassopol. Şi parlamentarii USR reclamă la CCR că patru dintre cei nouă membri ai conducerii ASF nu îndeplinesc condiţiile de eligibilitate;

* Modificarea legii de executare a pedepselor privative de libertate - PNL consideră că Parlamentul a ignorat o decizie precedentă a CCR care declara actul normativ neconstituţional în integralitatea lui şi nu l-a respins. Legea a fost adoptată iniţial de Camera Deputaţilor, pe 6 iunie, şi a fost contestată la CCR de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de preşedintele Klaus Iohannis. Cele două sesizări au fost admise de Curte, iar Parlamentul României trebuia să constate încetarea de drept a procedurii legislative;

* Sesizarea preşedintelui Camerei Deputaţilor referitoare la existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Public, pe de o parte, şi Parlament, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi celelalte instanţe judecătoreşti, pe de altă parte, pe tema protocoalelor de colaborare cu SRI din 2009 şi 2016 - decizia a fost amânată săptămâna trecută deoarece de la şedinţa CCR a lipsit judecătorul constituţional Daniel Morar, care a fost prezent la dezbaterile în care s-a discutat sesizarea, iar, potrivit prevederilor legale, la deliberări trebuie respectată aceeaşi formulă. Sesizarea a fost luată în discuţie de judecătorii CCR şi pe 28 noiembrie. La acea dată, au fost prezentate punctele de vedere ale Parlamentului şi Ministerului Public.

* Sesizarea Guvernului în legătură cu un posibil conflict juridic de natură constituţională, după ce preşedintele Klaus Iohannis a amânat numirea miniştrilor la Transporturi şi Dezvoltare Regională - Guvernul şi preşedintele Klaus Iohannis au avut termen până joi să transmită punctele de vedere.

*** Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-ar putea pronunţa, miercuri, în cazul cererii depuse de un om de afaceri de origine libaneză pentru modificarea temeiului legal pentru care DNA a clasat un dosar pe numele ministrului Economiei, Niculae Bădălău.

Omul de afaceri El Khoury Elias a înaintat Instanţei supreme o cerere având la obiect "plângere soluţii de neurmărire/netrimitere judecată (art. 340 NCPP)", care îl vizează pe Niculae Bădălău.

Avocatul lui El Khoury Elias a anunţat că de fapt solicită modificarea temeiului legal din Codul de procedură penală în baza căruia DNA a clasat un dosar pe numele lui Bădălău.

Procurorul de şedinţă a solicitat să fie respinsă cererea lui El Khoury Elias.

El Khoury Elias este unul dintre administratorii societăţii Avicola Mihăileşti, trimis în judecată de DNA pentru evaziune fiscală şi constituire a unui grup infracţional organizat.

În anul 2013, Niculae Bădălău, la acea vreme senator, a fost cercetat de DNA pentru trafic de influenţă, raportat la faptul că ar fi apărat interesele unei societăţi comerciale implicate într-un circuit financiar fraudulos prin demersuri făcute atât la nivelul conducerii Agenţiei Naţionale pentru Administrare Fiscală, cât şi pe lângă persoane cu funcţii în instituţiile de stat din judeţul Giurgiu (prefectură, conducerea Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură).

Procurorii spuneau atunci că, la solicitarea lui Bădălău, societatea comercială implicată în circuitul evazionist i-a pus la dispoziţie, cu titlu gratuit, produse alimentare pentru un eveniment organizat la restaurantul său. Ulterior, DNA a clasat ancheta în cazul lui Bădălău.
Sursa: Agerpres, 17-12-2018, Vizualizari 188
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.