PREVIZIUNILE SĂPTĂMÂNII 8 - 14 OCTOMBRIE

Data publicării: 08-10-2018

Principalele evenimente care vor avea loc în săptămâna 8 - 14 octombrie

*** Luni, 8 octombrie, are loc, la ÎCCJ, primul termen al apelului în dosarul DGASPC Teleorman, în care preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat în primă instanţă la 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare. Apelul este judecat de un complet format din cinci judecători, condus de Iulian Dragomir.

Pe 21 iunie, Înalta Curte l-a condamnat pe Liviu Dragnea la 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare pentru săvărşirea infracţiunii de instigare la abuz în serviciu în dosarul DGASPC Teleorman, care viza angajarea fictivă a Adrianei Botorogeanu şi Anisei Niculina Stoica.

În acelaşi dosar, Dragnea a fost achitat pentru acuzaţia de instigare la fals intelectual.

*** Adina Florea, propunerea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, pentru ocuparea funcţiei de procuror-şef al DNA, va susţine luni, 8 octombrie, interviul în faţa Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

Pe 27 septembrie, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a amânat pentru 8 octombrie audierea Adinei Florea.

Nicolae Solomon, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a solicitat în şedinţă amânarea audierii Adinei Florea, pe motiv că există o sesizare pe numele acesteia la Inspecţia Judiciară.

"Pe data de 25 septembrie, am primit o adresă de la Cabinetul procurorului general, în care ni se aduce la cunoştinţă că a fost sesizată Inspecţia Judiciară în vederea efectuării verificărilor prealabile sub aspectul săvârşirii abaterii disciplinare prevăzute de articolul 99, lit. m, teza a II-a din Legea 303, faţă de doamna procuror Florea Adina. Se spune în adresă că există suspiciune că doamna procuror a solicitat şi a obţinut, cu încălcarea dispoziţiilor care reglementează materia documentelor clasificate, o copie de pe un document clasificat şi l-a deţinut în afara zonei de securitate. Pentru a nu exista nicio suspiciune şi pentru a vedea care este stadiul cercetărilor la Inspecţia Judiciară, vă propun emiterea unei adrese la Inspecţia Judiciară pentru a ne transmite stadiul de soluţionare a sesizării şi implicit amânarea interviului", a precizat Nicolae Solomon.

Tudorel Toader a intervenit şi le-a spus membrilor din Secţia de procurori a CSM că nu există niciun temei legal pentru amânarea interviului.

În proiectul cu care a candidat la selecţia de la Ministerul Justiţiei, Adina Florea consideră că, pe lângă lucrurile bune, în activitatea procurorilor anticorupţie din ultimii ani s-au înregistrat şi destule abateri de la rigorile statului de drept.

"În ultimii ani, România a făcut paşi importanţi în lupta împotriva corupţiei, atât evaluările externe, cât şi analizele interne reflectând rezultatele consistente în acest domeniu, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (...) jucând un rol central prin activitatea desfăşurată în mod constant. Fără a nega, astfel, lucrurile bune care s-au realizat în ultimii ani, un bilanţ necosmetizat al activităţii DNA pune în lumină destule, dacă nu prea multe, abateri de la rigorile statului de drept", susţinea Adina Florea în proiectul managerial.

*** Moţiunea simplă împotriva ministrului Economiei, Dănuţ Andruşcă, depusă de PNL la Camera Deputaţilor, va fi dezbătută luni în plen şi votată miercuri.

Moţiunea este intitulată "Dănuţ Andruşcă sau cum să destabilizezi deliberat economia României. Incompetenţa falimentează România".

*** Violonistul britanic Nigel Kennedy va concerta pe 8 octombrie la Bucureşti şi îi va avea alături pentru concertul "Bach Meets Kennedy Meets Gershwin", de la Sala Palatului, pe Rolf Bussalb (chitară), Doug Boyle (chitară), Peter Adams (cello) şi pe Piotr Kulakowski (bas), informează organizatorii.

Intrarea în sala de spectacol se va face începând cu ora 18,30, iar concertul va începe de la ora 20,00.

*** Elena Giorgiana Hosu, propusă de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, pentru ocuparea funcţiei de procuror-şef adjunct al DIICOT, va susţine marţi, 9 octombrie, interviul în faţa Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

Pe 14 septembrie, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a propus-o pe Elena Giorgiana Hosu pentru ocuparea funcţiei de procuror-şef adjunct al DIICOT.

*** Curtea Constituţională a României va discuta pe 9 octombrie sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis asupra modificărilor aduse Legii 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor.

Şeful statului atrage atenţia, în sesizare, că se încalcă Legea fundamentală prin prevederea: "în baza mandatului reprezentativ, deputaţii şi senatorii acţionează în interesul poporului, putând astfel să intermedieze în orice mod, fără a pretinde sau primi bani sau alte foloase materiale, relaţia dintre cetăţeni şi organele administraţiei publice centrale şi locale şi serviciile şi direcţiile din subordinea acestora, relaţia dintre aleşii locali şi autorităţile publice centrale, dar şi dintre potenţialii investitori şi autorităţile publice locale".

"Prin modificările aduse de legea supusă controlului de constituţionalitate se instituie posibilitatea ca deputaţii sau senatorii să obţină foloase nemateriale, prin intermedierea realizată între cetăţeni şi organele administraţiei publice centrale sau locale sau între aleşii locali şi autorităţile publice centrale, respectiv între potenţialii investitori şi autorităţile publice locale. Foloasele nemateriale pot fi reprezentate de oferirea unui titlu sau a unei distincţii, avansarea în carieră, oferirea unui loc eligibil în cazul unor alegeri locale sau parlamentare, promovarea unei iniţiative legislative", arată şeful statului.

El subliniază că prin această prevedere se restrânge cadrul de integritate aplicabil deputaţilor şi senatorilor şi se elimină un standard de integritate, aspect ce are un efect direct asupra încrederii cetăţenilor în membrii Parlamentului şi în autoritatea legiuitoare.

*** Miercuri, 10 octombrie, Curtea Constituţională a României (CCR) va discuta sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis asupra modificărilor aduse Legii privind organizarea şi funcţionarea Curţii de Conturi.

În sesizare, Klaus Iohannis susţinea, printre altele, că această lege a fost adoptată cu încălcarea principiului bicameralismului, adăugând că actul normativ a fost dezbătut şi adoptat cu depăşirea termenului constituţional de 60 de zile stabilit pentru prima Cameră sesizată, respectiv Camera Deputaţilor.

El invoca în sesizare şi motive de neconstituţionalitate intrinsecă. Astfel, şeful statului menţiona că dispoziţiile introduse în această lege reinstituie un control preventiv al Curţii de Conturi, dar reglementarea este incompletă.

*** Curtea Constituţională a României va discuta, joi, 11 octombrie, sesizările transmise de Instanţa supremă, PNL, USR şi preşedintele Klaus Iohannis în legătură cu proiectul de modificare a Codului de procedură penală, precum şi pentru modificarea Legii privind organizarea judiciară.

* Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a sesizat CCR în vederea exercitării controlului de constituţionalitate, înainte de promulgare, asupra Legii pentru modificarea şi completarea Legii 135/2010 privind Codul de procedură penală, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii 304/2004 privind organizarea judiciară.

Instanţa supremă arăta că noile reglementări transformă recursul dintr-o cale extraordinară de atac "într-o veritabilă cale ordinară de atac".

Judecătorii Înaltei Curţi sunt de părere că transformarea recursului în casaţie într-o cale ordinară de atac pune în discuţie întreaga structură a căilor de atac reglementate în Codul de procedură penală, exclude coerenţa sistemului căilor de atac şi anihilează distincţia între căile ordinare de atac şi căile extraordinare de atac în materie penală.

Magistraţii mai notează şi că modificările aduse articolului care se referă la "comunicările publice" şi "furnizarea de alte informaţii" încalcă exigenţele privind claritatea legii.

* Şi PNL şi USR au sesizat Curtea Constituţională în legătură cu proiectul de modificare a Codului de procedură penală.

"Această lege este o adevărată lege a favorizării infractorului, pentru că prin sutele de amendamente pe care le-au formulat cei din PSD - ALDE şi pe care le-au trecut prin vot nu veţi găsi nici măcar un amendament care să arate că se preocupă în vreun fel de protejarea drepturilor şi libertăţilor, a intereselor legitime ale părţilor vătămate, ale tuturor cetăţenilor de bună credinţă", afirma deputatul liberal Ioan Cupşa.

El susţinea că în acest proiect există peste 50 de articole neconstituţionale, neclare, iar unele "aproape de necitit".

*** Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, va fi prezent pe 10 octombrie la o dezbatere cu toţi procurorii cu funcţii de conducere din Parchete.

Ministrul Toader a anunţat că întâlnirea cu şefii din parchete, care va avea loc la Bucureşti, a fost stabilită în 8 august, în cadrul discuţiilor pe care le-a avut cu procurorul general Augustin Lazăr, şeful interimar al DNA, Anca Jurma, şi şeful DIICOT, Felix Bănilă.

"10 octombrie 2018 - voi participa la dezbaterea cu toţi procurorii cu funcţii de conducere, indiferent de nivelul parchetului în care îşi desfăşoară activitatea", a precizat Tudorel Toader, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

*** Biblioteca Metropolitană Bucureşti şi Primăria sectorului 2 desfăşoară, în perioada 10 octombrie - 31 decembrie, proiectul "Bucureştiul interbelic", prin care vor fi aduse în faţa tinerilor bucureşteni valorile culturale şi spirituale ale înfloritoarei perioade interbelice a Bucureştiului, informează organizatorii.

Atelierele se vor desfăşura în şase filiale ale BMB din sectorul 2 - Artotecă, Mediatecă, Lucian Blaga, Dimitrie Cantemir, Costache Negruzzi şi Alexandru Odobescu, şi vor fi conduse de diverşi invitaţi, cunoscuţi în domeniul cultural şi spiritual. Participanţii la ateliere vor afla informaţii inedite despre perioada interbelică, precizează organizatorii.

Copiii se vor putea bucura de spectacole de teatru de păpuşi, susţinute de actorii teatrului "Licurici'' al Bibliotecii Metropolitane. Adolescenţii sunt invitaţi să afle mai multe informaţii despre bisericile şi monumentele din Capitală, reprezentative pentru perioada interbelică. Artoteca şi Mediateca vor găzdui întâlniri culturale cu temele: "Filosofi români din perioada 1900-1938", "Muzicieni români din perioada 1900 - 1938, contribuţia Bisericii la realizarea Marii Uniri".

*** Un număr de 34 de spectacole din nouă ţări - România, Franţa, Polonia, Republica Moldova, Bulgaria, Rusia, Italia, Serbia, Kazahstan - vor putea fi văzute la cea de-a VI-a ediţie a Festivalului "FEST(in) pe Bulevard", care va avea loc în perioada 12 - 21 octombrie, în mai multe spaţii din Capitală.

"La ediţia din acest an avem 34 de spectacole din 9 ţări - România, Franţa, Polonia, Republica Moldova, Bulgaria, Rusia, Italia, Serbia, Kazahstan -, 4 colocvii - două organizate de Oltiţa Cântec şi dedicate întâlnirilor AICT.RO pe care le găzduim de câţiva ani, şi două organizate de teatrul nostru -, şase spectacole lectură coordonate şi concepute de Mihai Lungeanu şi de Alexandru Mâzgăreanu, două evenimente stradale şi 12 discuţii cu publicul după spectacole", a declarat recent directorul Teatrului Nottara, Marinela Ţepuş.
Sursa: Agerpres, 08-10-2018, Vizualizari 212
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.