Prieteniile din copilărie sunt benefice pentru sănătatea la vârsta adultă
Autor: Airinei Camelia

Potrivit autorilor, rezultatele studiului sugerează că nu doar îngrijitorii È™i situaÈ›ia financiară influenÈ›ează sănătatea fizică la maturitate, ci È™i viaÈ›a socială È™i integrarea timpurie în societate. În plus, această concluzie este întărită de faptul că asocierea s-a menÈ›inut pe o perioadă de 16 ani È™i nu a fost explicată de alti factori potenÈ›iali.
Studii anterioare au găsit asocieri între o viață socială satisfăcătoare la maturitate È™i starea de sănătate, inclusiv în privinÈ›a factorilor de risc cardiovascular. Acum, prin acest studiu s-a evidenÈ›iat prezenÈ›a acestei asocieri chiar din copilărie È™i adolescență.
Cercetătorii de la Universitatea Tehnică din Texas È™i Universitatea din Pittsburgh au analizat datele unui studiu longitudinal ce a inclus 267 de participanÈ›i care au fost anchetaÈ›i la vârstele de 6, 16 È™i 32 de ani. Datele folosite la studiu includeau timpul petrecut cu prietenii în medie pe săptămână, diverse caracteristici individuale (extroversiune È™i ostilitate în copilărie, sănătate fizică în copilărie È™i la maturitate) È™i date despre familie È™i mediul de dezvoltare (condiÈ›ie socioeconomică în copilărie, integrare socială la maturitate, etc.).
În urma analizei datelor, a fost evident faptul că băieÈ›ii care au petrecut mai mult timp cu prietenii în copilărie È™i adolescență - din raportările părinÈ›ilor - au avut o tensiune arterială mai scăzută È™i un IMC mai mic la vârsta de 32 de ani.
Sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Circumferința craniană la naștere nu influențează performanțele cognitive (studiu)
- Bebelușii prematuri alăptați la sân prezintă o dezvoltare neurocognitivă mai bună decât cei alăptați cu formulă
- Produsele de curățenie pe bază de clor, periculoase pentru copii?
- 10 minute în plus petrecute la masă pot face o diferență în ceea ce privește consumul de fructe și legume la copii
- E bine sa lasam bebelusii sa se joace cu copiii mai mari?
- Se joaca singura la gradi, daca nu este prietena ei
- Jocul cu papusile
- Fetita de 4 ani neadaptarea și plangacioasa