Primăria Capitalei ar putea prelua în administrare spitalele CF1 şi CF 2

Data publicării: 26-05-2023

Primăria Capitalei ar putea prelua în administrare spitalele CF1 şi CF 2 Municipiul Bucureşti ar putea prelua în administrare spitalele clinice CF1 şi CF2, potrivit unor proiecte de hotărâre care urmează să fie dezbătute în şedinţa de luni a Consiliului General al Capitalei.

Prin acestea, se solicită Guvernului să emită două hotărâri privind trecerea imobilelor situate în Calea Plevnei nr. 142 - 144 (Spitalul Clinic nr. 1 C.F Witting), Piaţa Gara de Nord nr. 3 (Ambulatoriul de Specialitate Gara de Nord), str. Mărăşti, nr. 63 (Spitalul Clinic C.F nr. 2) şi Calea Griviţei nr. 359 (Policlinica CFR Griviţa) din administrarea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii în domeniul public al Municipiului Bucureşti, inclusiv în ceea ce priveşte managementul asistenţei medicale.

Conform referatelor de aprobare, cererile au venit din partea reprezentanţilor celor două spitale, care solicită "preluarea cu celeritate" în administrarea PMB, prin Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB).

Cele două proiecte de hotărâre au primit avize favorabile de la Comisia de sănătate din cadrul CGMB, însă propunerile au atras şi critici, legate de capacitatea Primăriei Capitalei de a asigura fondurile necesare.

Viceprimarul Capitalei, Horia Tomescu, a declarat că Ministerul Transporturilor are în coordonare o reţea de 15 spitale, la nivel naţional, printre care se numără şi cele două din Bucureşti. Guvernul a hotărât însă ca această reţea să fie desfiinţată.

"Cele două spitale vor fi alocate cui cere. Celelalte localităţi în care există spitale ale Ministerului Transporturilor, care au bugete mult mai mici decât Capitala României, şi-au exprimat dorinţa de a prelua la municipalităţi aceste spitale şi acesta este un prim pas, prin care Municipiul Bucureşti să îşi dorească să preia, la fel ca celelalte localităţi din România, spitalele acestei reţele", a precizat Tomescu.

El a menţionat că, din punct de vedere financiar, nu poate fi realizată o evaluare a investiţiilor viitoare sau a cheltuielilor cu bunuri şi servicii care vor reveni bugetului local.

"Bugetul de anul acesta al ASSMB se ridică la 650 de milioane de lei, în care sunt incluse şi marea majoritate a investiţiilor în cele 19 spitale (administrate de Municipalitate, n.r.). De asemenea, cele 19 spitale au la rândul lor 19 bugete separate, care însumează două miliarde de lei pe an, din contractul cu CNAS, din care sunt plătiţi medicii, asistentele, personalul spitalului, materialele medicale şi mici investiţii în aparatură", a spus viceprimarul.

La rândul său, Cristian Plută, reprezentant ASSMB, a declarat că Primăria Capitalei asigură spitalelor banii necesari pentru plata utilităţilor.

"ASSMB ajută spitalele prin cheltuieli curente. Nu sunt valori extraordinar de mari. Ambele spitale plătesc salariile, nu este niciun fel de problemă. Witting-ul ştiu că este consolidat, iar CF 2 are o poziţie în zonă, pentru discuţiile medicale, foarte bună. Adică în partea aceea de oraş, ASSMB-ul nu are niciun spital, iar dezvoltarea CF 2 poate să fie o dezvoltare mare, ulterior", a afirmat el.

Consilierul general PNL Adrian Moraru a dezaprobat preluarea a două spitale în administrarea Municipalităţii, apreciind că banii colectaţi în Bucureşti sunt distribuiţi "în favoarea" primăriilor de sector şi "în defavoarea" PMB.

"Atât timp cât cotele defalcate din TVA şi impozitul pe venit sunt enorm în defavoarea Capitalei şi se duc în mare parte la sectoare - care vedeţi că fac tot felul de trăsnăi - de la panseluţe la palmieri, la luminiţe -, eu unul, personal, şi aceasta este o declaraţie politică, nu sunt de acord să preiau ceva de la Guvernul României, care pur şi simplu îşi bate joc de Primăria Capitalei în favoarea sectoarelor", a susţinut el.

Consilierul municipal PSD Ancuţa Comănici a precizat că are informaţii conform cărora UMF 'Carol Davila' ar intenţiona de asemenea să preia cele două spitale.

"Eu am o situaţie a Spitalului CF 2 şi Witting, cu datorii către furnizori, cu ce investiţii au nevoie aceste două spitale. Şi vă spun eu că sunt foarte mulţi bani. (...) Bugetul Municipalităţii nu-şi permite să mai ia încă două spitale unde trebuie investiţii foarte, foarte mari. (...) Există solicitări şi de la alte instituţii pentru preluarea acestor două spitale", a argumentat ea.
Sursa: Agerpres, 26-05-2023, Vizualizari 189
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.