Primarul general ar prelua toate cele 49 de spitale din Bucuresti

Data publicării: 07-02-2009

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, sambata, pentru AGERPRES, ca ar prelua toate cele 49 de spitale din Bucuresti pentru a exista o coerenta a actului de administratie si de dezvoltare a unitatilor sanitare.
In opinia sa, comunitatea trebuie sa se implice si sa decida privitor la finantarea spitalelor si a conditiilor din unitatile sanitare, pentru a nu mai exista "haosul" de acum.
Edilul-sef al Capitalei a precizat ca prin preluarea de catre municipalitate a 18 spitale in cadrul proiectului-pilot, bugetele unitatilor sanitare vor fi degrevate de cheltuieli in proportie de 10-12%, bani care ar putea fi utilizati pentru servicii medicale.
Primaria va prelua cheltuielile de intretinere, respectiv caldura, lumina, reparatii curente, conditii hoteliere. O alta sursa de finantare pentru unitatile sanitare sunt fondurile europene, primaria avand pentru astfel de proiecte 15 milioane de euro.
Primarul general isi doreste sa dezvolte si centre de excelenta, ceea ce inseamna si participarea la dotarea acestora, dar si dezvoltarea retelelor de clinici private.
"Am in vedere si dezvoltarea a trei asezaminte de retragere pentru batranii care sunt singuri si nu au posibilitati sa se intretina. Le spun asa pentru ca nu-mi place sa le spun azile de batrani. Doresc sa ajung la 1.500 de locuri in aceste asezaminte, care trebuie sa fie la nivelul anului 2009 si sa le ofere persoanelor in varsta conditii decente", a spus prof. dr. Sorin Oprescu.
O alta dorinta a primarului general este reintroducerea cabinetelor de medicina scolara, pentru care ar trebui modificata legislatia, inclusiv a cabinetelor stomatologice in universitati.
"Sunt foarte importante cabinetele stomatologice in campusurile universitare, pentru ca, in urma cu aproximativ 8 ani, un studiu arata ca 55.000 dintre studenti erau edentati. La fel de necesare sunt si policlinicile situate in mijlocul centrelor universitare. O alta preocupare a mea este asigurarea asistentei pediatrice de urgenta pentru care as dori sa organizez centre de urgenta care sa dispuna de ambulanta, medici de garda, in special pe timpul noptii, cand parintii nu au unde sa se adreseze, in afara spitalelor", a spus dr. Oprescu.
El a vorbit si despre necesitatea pregatirii orasului din punct de vedere medical pentru fenomenele de incalzire globala, ceea ce inseamna reconsiderarea spatiului public pentru zile cu temperaturi de 40 grade, pentru care se impune organizarea unui serviciu performant de urgenta cu ambulanta SMURD si spatii de cazare. "Intentionez sa-i sprijin pe medicii tineri, rezidenti, cu locuinte. Am in vedere si construirea unui spital al municipiului", a mai spus primarul general.
Sursa: Agerpres, 07-02-2009, Vizualizari 392
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.