Primul transplant de cornee artificiala din tara

Data publicării: 07-01-2010

Dr. Norbert Czumbel a efectuat joi, la Clinica privata de oftalmologie din Oradea, in premiera nationala, un transplant de cornee artificiala la un pacient in varsta de 51 de ani, folosind cornee AlphaCor, elaborata pentru inlocuirea corneei scarificate sau grav bolnave.
Medicul specialist a declarat pentru AGERPRES ca este o operatie deosebita, pentru ca este un implant din material plastic special care se poate aplica mai ales la pacientii care au sanse foarte reduse pentru transplant uman. Implantul artificial este recomandat acelor pacienti care au suferit mai multe transplanturi de cornee nereusite sau cand pericolul rejectiei corneei este mare, dandu-le si acestora o sansa la recuperarea vederii.
„Este un fel de cheratoproteza. Operatii de acest tip s-au mai facut in urma cu 15 ani, in Australia, apoi in Statele Unite, in Germania si Cehia. In Romania, ca si in Ungaria, unde lucrez de zece ani, nu s-a mai practicat o asemenea operatie” - a precizat dr. Norbert Czumbel.
In tarile occidentale unde exista banci de cornee si un numar suficient de transplanturi cu cornee umana, foarte putini pacienti ajung pana la acel stadiu in care nu mai pot fi ajutati decat cu implant artificial.
Pacientul din Sfantu Gheorghe operat joi suferea de o degenerescenta corneana si in ultimii 30 de ani a suferit doua transplanturi de cornee. Operatia se face in doi pasi. Mai intai se implanteaza corneea artificiala intre lamelele corneei, dupa care se asteapta trei luni, timpul minim necesar pentru biointegrare. Dupa aceasta, printr-o operatie mult mai simpla, se face o gaura centrala pe lamela exterioara, pentru ca lumina sa patrunda pe retina si pacientul sa-si recupereze vederea.
„Daca lucrurile merg bine, adica organismul se adapteaza cu grefa, dupa aceasta a doua interventie ne putem astepta la imbunatatirea vederii”, a spus medicul Norbert Czumbel.
Pacientul va ramane inca doua zile la clinica din Oradea, dar va necesita supraveghere periodica in urmatoarele trei luni din partea unui medic de specialitate.
Operatia a costat, in total, 4.500 de euro. Implantul de cornee naturala nu se practica inca la Clinica de oftalmologie privata din Oradea, din lipsa de donatori, dar in tarile occidentale, spune medicul, o asemenea interventie se ridica la 8.000-10.000 de euro.
Doctorul Czumbel, originar din Bihor, lucreaza de mai bine de un deceniu in Budapesta, la Clinica universitara si la Spitalul Jáhn Ferenc. El a fost asistat in interventia medicala de dr. Radó Gábor (medic primar al sectiei de oftalmologie de la Spitalul István din Budapesta), directorul clinicii oradene.
Centrul oftalmologic privat de la Oradea, infiintat de Medsystem SRL, situat pe bd. Gen. Magheru nr. 1, s-a deschis in data de 10 septembrie 2008 si functioneaza in aceeasi cladire in care isi desfasoara activitatea si Centrul de diagnosticare precoce a cancerului, in fostul sediu al Spitalului de Boli Infectioase. Imobilul a fost retrocedat Bisericii romano-catolice, care l-a inchiriat, partial, celor doua centre.
Dotat cu aparatura medicala de ultima generatie, evaluata la standarde europene, centrul se adreseaza nu doar bihorenilor, ci si pacientilor din toata tara. Mii de persoane au fost supuse, in acest rastimp, consultatiilor oftalmologice, in timp ce altele, de ordinul sutelor, au beneficiat de interventii chirurgicale. Clinica a incheiat un contract cu Centrul de Diabet de la Spitalul Clinic Judetean, prin care 20 de diabetici sunt, lunar, consultati gratuit la ochi.
Sursa: Agerpres, 07-01-2010, Vizualizari 1191
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.